Open Monumentendag Breda

13. Stedelijk Museum Breda

Stedelijk Museum Breda is gevestigd in het poortgebouw van het voormalig Oudemannenhuis, ook wel bekend als De Beyerd. Het is een van de oudste gebouwen van Breda en is eeuwenlang gebruikt als gasthuis voor oude mannen, daklozen, zieken en passanten.

Van 1295 tot 1308 werd het gasthuis bewoond door zusters van het klooster St. Catharinadal. Het gebouw werd voor het eerst in 1246 genoemd in een schenking van Godfried van Schoten, de Heer van Breda aan het Hospitali de Breda.

Oudemannenhuis
De aanblik van het gebouw zoals we het nu kennen, is jonger. In 1643 krijgt het pand een nieuwe voorgevel. De twee bekendste oude mannen van de stad, Thijs en Geert, worden vereeuwigd op de hardstenen toegangspoort. In de zestiende en zeventiende eeuw worden in het pand pestlijders ondergebracht, en later fungeert het als ‘dolhuis’ voor geesteszieken. Tot 1954 wordt het Oudemannenhuis bevolkt door - het is te raden -  bejaarde mannen, waarvan de laatste bewoners uiteindelijk verhuizen naar verzorgingstehuizen in de stad

Stedelijk Museum Breda is tijdens de Open Monumentendagen uiteraard ook open voor bezoek.
 Het poortgebouw, de foyer en de shop zijn vrij toegankelijk.
 Bij een bezoek aan het poortgebouw lees je over het oude mannenhuis dat hier in de 17e eeuw gevestigd was en waarvan de contouren nog altijd zichtbaar zijn. Anders dan voorgaande jaren is de patio deze keer niet gratis te bezoeken.

Je kunt de lopende tentoonstellingen in het museum alleen bezoeken met een geldig entreebewijs. Kijk voor meer informatie op de website www.stedelijkmuseumbreda.nlBoschstraat 22 (Centrum) | Zaterdag en zondag 11.00 - 17.00 uur

Mijn programma

(0) Items toegevoegd

Legenda

  • InformatiepuntInformatiepunt
  • Minder goed toegankelijkMinder goed toegankelijk
  • Eten & drinkenEten & drinken
  • Rondleiding, lezing, vertellerRondleiding, lezing, verteller
  • Muziek, theater en dansMuziek, theater en dans
  • Ook leuk voor kinderenOok leuk voor kinderen

Informatie

De informatiestand is zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur en is te vinden op de Grote Markt voor het Stadhuis. Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets, deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
Er is dit jaar geen fysiek programmaboekje gemaakt. Alle informatie is terug te vinden op de website. In het weekend van 11 en 12 sept is de laatste actuele informatie te vinden op Facebook @openmonumentendagbreda. 

Wel is er een magazine uitgebracht. Download het hier