Open Monumentendag Breda

6. Lutherse Kerk

In 1777 kochten de Lutheranen het huidige pand aan de Veemarktstraat, toen nog een patriciërswoning met de naam Repos Ailleurs. De woning had een grote ondergrondse keuken, de crypte. De crypte dateert van de eerste helft van de 16e eeuw en heeft de grote stadsbrand van Breda van 1534 overleefd. De woning werd vervolgens voor een groot deel gesloopt voor de bouw van een kerk en een pastorie. De kerk en de crypte zijn vervolgens vele malen verbouwd en grondig gerestaureerd.

De Lutherse gemeente werd in de 20e eeuw te klein voor een eigen predikant en ging samenwerken met de Lutherse gemeenten in Den Bosch en Heusden. In 1961 werd de Evangelisch-Lutherse Gemeente Breda weer zelfstandig. In 1964 zijn de kerk en de crypte op de monumentenlijst geplaatst.
Op 21 april 2014 fuseerde de Evangelisch-Lutherse Gemeente Breda met de Protestantse Gemeente te Breda. Met hulp van subsidie uit diverse bronnen is de kerk met achterhuis en crypte opnieuw grondig gerenoveerd en verbouwd.

De Lutherse Gemeente, de Remonstranten Breda en de Ekklesia Breda verzorgen de zondagse erediensten. Tevens is de Lutherse Kerk in gebruik voor culturele en maatschappelijke doeleinden: lezingen, concerten, symposia, tentoonstellingen, etc. Uiteraard vinden er trouw- en rouwdiensten plaats. Het gebouw is van donderdag tot en met zaterdag 's middags voor iedereen gratis toegankelijk. Alle ruimtes kunnen worden gehuurd voor een lezing, een presentatie, een receptie of een diner.

En zo is een gebouw, een parel in de binnenstad verborgen achter een grote deur in de Veemarktstraat waarvan vele mensen die sinds hun geboorte in Breda wonen van het bestaan niet afwisten, ontsloten en multifunctioneel toegankelijk gemaakt. Voor iedereen, uit en van buiten Breda.  Veemarktstraat 11 (Centrum) ǀ zaterdag 11.00 - 17.00 uur

Activiteiten bij Lutherse Kerk

Mijn programma

(0) Items toegevoegd

Legenda

  • InformatiepuntInformatiepunt
  • Minder goed toegankelijkMinder goed toegankelijk
  • Eten & drinkenEten & drinken
  • Rondleiding, lezing, vertellerRondleiding, lezing, verteller
  • Muziek, theater en dansMuziek, theater en dans
  • Ook leuk voor kinderenOok leuk voor kinderen

Informatie

Centrum 
Grote Markt, voor het Stadhuis

Zaterdag en zondag 10.00 - 17.00 uur

Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets, deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
Het programmaboekje is vanaf half augustus gratis af te halen bij onder andere het Stadskantoor, de VVV’s, de Grote Kerk, de bibliotheken en de deelnemende monumenten. 
Of download het programmaboekje via deze website (klik hier)