Open Monumentendag Breda

5.1. Koningin Wilhelmina Paviljoen

Tijdens de Open Monumentendagen zijn twee bijzondere gebouwen van het complex te bezichtigen: Het Koningin Wilhelmina Paviljoen aan het Kasteelplein, ooit de eerste HBS van Breda ontworpen door stadsarchitect Antonius Cuypers; en het Huis Brecht.

Het gebouw van het Koningin Wilhelminapaviljoen is in 1867 in eclectische stijl (“van alles wat”) opgetrokken.
Het pand domineert het Kasteelplein, samen met het voormalige Etnografisch Museum en woonpaleis van Willem van Oranje’s bastaardzoon Justinus van Nassau. Het Koningin Wilhelmina Paviljoen herbergt een belangrijk deel de collectie van de Historische Verzameling van de Koninklijke Militaire Academie.


Na de Open Monumentendagen is het bezoekerscentrum elke dinsdag gratis toegankelijk van 11-17 uur.Kasteelplein 10 (Centrum) | Zaterdag en Zondag 11.00 – 17.00 uur

Lees meer

Het Koningin Wilhelmina Paviljoen is gebouwd in 1867 volgens de meest revolutionaire inzichten van toen aan de hand van een ontwerp van de Bredase stadsarchitect A.J.F. Cuypers. Het gebouw is opgericht als huisvesting voor de eerste Bredase “Hoogere Burger School” (HBS).

Wegens ruimtegebrek moest de HBS in 1902 verhuizen naar een andere vestiging in Breda. Het pand werd vervolgens aangekocht door het rijk en gevoegd bij de gebouwen van de KMA.

Vanaf die tijd heeft het gebouw tal van bestemmingen gehad waaronder de bibliotheek van de KMA en een uitgeverij van militaire voorschriften. In de na-oorlogse periode vanaf 1949 diende het gebouw ondermeer als lesinrichting en practicum voor de verbindingsdienst en na een renovatie in 1975 voor een korte periode opnieuw als algemeen lesgebouw. Weer later werd het een magazijn voor kleding en uitrusting van de cadetten en de kleermakerij. Wegens bouwkundige gebreken was opnieuw een grondige restauratie noodzakelijk die in 2008 werd afgerond. Bij die gelegenheid kreeg het gebouw een officiële naam, geheel in de traditie van de KMA vernoemd naar een van de leden van het Koninklijk Huis, het Koningin Wilhelmina Paviljoen. Sinds die tijd is het gebouw het onderkomen van de sectie communicatie van de Nederlandse Defensie Academie en een afdeling van de defensie personeelswervingsorganisatie.

In het Koningin Wilhelmina Paviljoen is de permanente expositieruimte van de Stichting Historische Verzameling. In deze expositie wordt de geschiedenis van het Kasteel van Breda en zijn bewoners door de tijden heen verbeeld door middel van prenten, foto’s, documenten, gebruiksvoorwerpen van de cadetten en historische wapens en uniformen.

Activiteiten bij Koningin Wilhelmina Paviljoen

Mijn programma

(0) Items toegevoegd

Legenda

  • InformatiepuntInformatiepunt
  • Minder goed toegankelijkMinder goed toegankelijk
  • Eten & drinkenEten & drinken
  • Rondleiding, lezing, vertellerRondleiding, lezing, verteller
  • Muziek, theater en dansMuziek, theater en dans
  • Ook leuk voor kinderenOok leuk voor kinderen

Informatie

Centrum 
Grote Markt, voor het Stadhuis

Zaterdag en zondag 10.00 - 17.00 uur

Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets, deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
Het programmaboekje is vanaf half augustus gratis af te halen bij onder andere het Stadskantoor, de VVV’s, de Grote Kerk, de bibliotheken en de deelnemende monumenten. 
Of download het programmaboekje via deze website (klik hier)