Open Monumentendag Breda

14. Het Weeshuys

Deelname alleen na inschrijving via deze website! Gezien de grootte van de stijlkamers dient u een mondkapje te dragen.

Al in 1602 nam ds. Henricus Boxhorn het initiatief om een weeshuis te stichten voor de protestantse wezen in de stad. Het probleem was dat zij tot die tijd vaak werden opgenomen in katholieke pleeggezinnen en dat was uiteraard niet wenselijk. Het Burgerweeshuis werd ondergebracht in het voormalige klooster van de Zwarte Zusters aan de Oude Vest. De dagelijkse gang van zaken werd geregeld door de ‘binnenvader en -moeder’, terwijl de bestuurs- en financiële zaken werden geregeld door de regenten en regentessen. In de tweede helft van de 18de eeuw werden de stijlkamers vormgegeven waar zij hun vergaderingen konden houden. De ornamenten en beschilderingen representeren het aanzien dat zij hadden.

Toen het pand aan het eind van de 19de eeuw werd gerenoveerd zijn de rijkversierde interieurs vrijwel in zijn geheel teruggeplaatst. De regentenkamer heeft o.a. goudleren behang, een decoratief plafond en een schouw met wapenschild, typisch voor de Régence-stijl uit die tijd. Ook het plafond en de schouw van de regentessenkamer zijn rijkelijk versierd. In deze ruimte bevinden zich grote wandschilderingen van kunstenaar Jan Hendruk Fredriks uit 1887, zelf wees en opgegroeid in Het Weeshuys toen hij nog een klein jongetje was.

Gezien de kwetsbaarheid van de kamers en het naleven van de coronaregels is het alleen mogelijk het pand te bezoeken met een rondleiding. Lees bij de activiteit hieronder meer over de rondleiding en toegangsregels.Kloosterplein 6 (Centrum) | Zaterdag en zondag 11.00 - 17.00 uur

Activiteiten bij Het Weeshuys

Mijn programma

(0) Items toegevoegd

Legenda

  • InformatiepuntInformatiepunt
  • Minder goed toegankelijkMinder goed toegankelijk
  • Eten & drinkenEten & drinken
  • Rondleiding, lezing, vertellerRondleiding, lezing, verteller
  • Muziek, theater en dansMuziek, theater en dans
  • Ook leuk voor kinderenOok leuk voor kinderen

Informatie

De informatiestand is zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur en is te vinden op de Grote Markt voor het Stadhuis. Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets, deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
Er is dit jaar geen fysiek programmaboekje gemaakt. Alle informatie is terug te vinden op de website. In het weekend van 11 en 12 sept is de laatste actuele informatie te vinden op Facebook @openmonumentendagbreda. 

Wel is er een magazine uitgebracht. Download het hier