Open Monumentendag Breda

7. H. Antoniuskathedraal

Wie via de hoofdingang de Antoniuskathedraal in de St. Janstraat binnenloopt, krijgt van boven een minzame blik van de personificatie van het Geloof: een grote vrouwenfiguur die met kruis en kelk aan de voorgevel prijkt. Geen heiligenbeeld, want dat zou aan het begin van de negentiende eeuw nog een te grote provocatie van de protestanten zijn.

De Antoniuskathedraal was namelijk in 1837 het eerste grote katholieke kerkgebouw dat in de zuidelijke Nederlanden na de Reformatie gebouwd mocht worden. Die bouw stond wel onder toezicht van ingenieurs van Rijkswaterstaat. De architect, Pieter Huijsers, had in Parijs gestudeerd en bracht de laatste trend in de bouwkunst uit Frankrijk mee naar Nederland. Dat leverde voor de Antoniuskathedraal een neoclassicistische architectuur op, die doet denken aan de klassieke bouwwerken uit de Romeinse en Griekse Oudheid: hoge zuilen met kapitelen en ronde boogramen. De kerk kreeg zo een opvallende, Europese uitstraling. Dat vond overigens niet iedereen mooi. Sommigen meenden dat de bouwstijl klinisch aandeed en niet zo goed paste bij het mystieke, katholieke geloof. Wat vind jij?

St. Janstraat 6 (Centrum) | Zaterdag en Zondag 11.00 – 17.00 uur

Lees meer

De Antoniuskathedraal is een monument van religieus erfgoed. De heiligenbeelden, de rijk versierde preekstoel, de uit caensteen gesneden kruisweg en de glas-in-loodramen vertellen het verhaal van het katholieke reveil uit het einde van de negentiende eeuw. De katholieken mochten hun geloof weer openlijk belijden en de veranderingen die dit betekende voor de godsdienstbeleving weerspiegelen zich in de inrichting van het kerkgebouw. Hoewel verschillende onderdelen van het interieur door de lokale middenstand werden gefinancierd, komen veel ervan juist uit andere delen van Europa: zo werden de preekstoel en het orgel in België vervaardigd en komt de kruisweg uit Frankrijk.

Activiteiten bij H. Antoniuskathedraal

Mijn programma

(0) Items toegevoegd

Legenda

  • InformatiepuntInformatiepunt
  • Minder goed toegankelijkMinder goed toegankelijk
  • Eten & drinkenEten & drinken
  • Rondleiding, lezing, vertellerRondleiding, lezing, verteller
  • Muziek, theater en dansMuziek, theater en dans
  • Ook leuk voor kinderenOok leuk voor kinderen

Informatie

Centrum 
Grote Markt, voor het Stadhuis

Zaterdag en zondag 10.00 - 17.00 uur

Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets, deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
Het programmaboekje is vanaf half augustus gratis af te halen bij onder andere het Stadskantoor, de VVV’s, de Grote Kerk, de bibliotheken en de deelnemende monumenten. 
Of download het programmaboekje via deze website (klik hier)