Open Monumentendag Breda

13. Grand Theatre

Van bioscoop tot boekhandel

In 1919-1921 liet de bioscoopondernemer H.W. Lutzki een theater voor zowel toneel- als filmvoorstellingen ontwerpen door F.P. Bilsen en zoon. De Bredase architect Bilsen is vooral bekend van het hoofdkantoor van de bierbrouwerij De Drie Hoefijzers.

Mooi hergebruik
Het theater ligt een beetje achteraf. Via een steeg te bereiken vanaf het Van Coothplein. De voorgevel is witgepleisterd. De toegangen zijn onder de bogengalerij. Daarnaast een opvallende vierkante hoektoren met koepeldak. Het Grand Theatre is sinds kort ingericht als boekwinkel met daarbij een horeca functie. Een mooi voorbeeld van hergebruik.

Art Deco
Het ontwerp van het gebouw en de inrichting kenmerken zich door een mengeling van de op dat ogenblik modieuze stijlen, waarbij Art Deco overheerst. Het interieur was bontgekleurd en zorgvuldig gedecoreerd. Wel minder uitgesproken dan in het hoofdkantoor van de Drie Hoefijzers.

Glas-in-lood en tegels
Kenmerkend in de centrale hal is de fraaie lichtkoepel met glas-in-lood. De lambriseringen en balustrades zijn voorzien van de typische tegels in gebroken wit, zeegroen en zwart van de Porceleyne Fles uit Delft. Hier en daar zijn gouden accenten aangebracht en speciaal vervaardigde tegeltjes met het wapen van Breda. Door brand en uitbreiding van het aantal zalen is een deel van de interieurafwerking verloren gegaan.Van Coothplein 17b (Centrum) | Zaterdag en zondag 11.00 – 17.00 uur

Activiteiten bij Grand Theatre

Mijn programma

(0) Items toegevoegd

Legenda

  • InformatiepuntInformatiepunt
  • Minder goed toegankelijkMinder goed toegankelijk
  • Eten & drinkenEten & drinken
  • Rondleiding, lezing, vertellerRondleiding, lezing, verteller
  • Muziek, theater en dansMuziek, theater en dans
  • Ook leuk voor kinderenOok leuk voor kinderen

Informatie

Centrum 
Grote Markt, voor het Stadhuis

Zaterdag en zondag 10.00 - 17.00 uur

Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets, deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
Het programmaboekje is vanaf 16 augustus gratis af te halen bij onder andere het Stadskantoor, de VVV’s, de Grote Kerk, de bibliotheken en de deelnemende monumenten. 
Of download het programmaboekje hier.