Open Monumentendag Breda

3.1. Begijnhof

Het Begijnhof Breda bestaat uit twee aan elkaar grenzende hofjes met 29 woningen een kerk, zaal en pastorie. Het grote hof dateert uit 1535. Midden in het hof ligt een kruidentuin met 300 verschillende kruiden. Het kleine hof is een in 1863 gerealiseerde uitbreiding van het grote hof. De kerk en de pastorie dateren van 1838 en 1850.

Vrije bezichtiging van het Begijnhof met kruidentuin
In de Begijnenzaal is een vrij toegankelijke tentoonstelling ondergebracht onder de titel “Begijnhoven: eeuwenoud, eigentijds” bevattende tekeningen van 40 begijnhoven in België en NederlandCatharinastraat 23 - 81 (Centrum) | Zaterdag en zondag 09.00 - 18.00 uur

Lees meer

Begijnen waren alleenstaande vrouwen die samen een gemeenschap vormden binnen de Rooms-Katholieke kerk. In tegenstelling tot de nonnen hadden zij geen kuisheidsgelofte afgelegd. In Breda worden begijnen al genoemd in archiefstukken uit de 13de eeuw. Tegenwoordig zijn er geen begijnen meer. In de huizen op het Begijnhof wonen nog wel alleenstaande vrouwen. Zij houden nog veel tradities en gebruiken in ere. De huisjes van nu zijn niet meer hetzelfde als die in de 16de eeuw. Het begijnhof is door de tijd heen aangepast en uitgebreid, waardoor ambachtslieden uit vele eeuwen er hun sporen hebben nagelaten en die je met wat speurwerk ter plekke nog overal kunt terugvinden. Het meest bekend zijn de teruggevonden kloosterbogen.

Heksenbol In het perkje tegenover de pastorie staat een zogenaamde heksenbol. Deze spiegelbol is bedoeld als afschrikmiddel tegen demonen, ziekten, tegenspoed en de duivel. De bol staat er van de IJsheiligen tot Allerzielen.

Van kapel naar kerk De Wendelinuskapel, nu de Waalse Kerk, naast de ingang van het Begijnhof was voor de Tachtigjarige Oorlog de kerk van de begijnen. In 1590 moesten zij hun kerk afstaan aan de Waalse gemeente.

In de negentiende eeuw leefde het Begijnhof weer op. Het kreeg een nieuw poortgebouw, samen met een nieuwe, eigen kerk en een pastorie. Verder kwam er nog een tweede hofje tot stand. Het gebouwtje links van de kerk was oorspronkelijk het zogenoemde kakhuis. Daar waren de toiletten. Het poortgebouw is in 1980 opnieuw vervangen.

Heilige Begga Niet alle heiligen die je tegenkomt in de kerk op het Begijnhof, zijn even bekend. Zo is er een glas in loodraam met een afbeelding van de Heilige Begga. Zij is een van de patroonheiligen van de begijnen. Niet omdat ze oorspronkelijk iets te maken had met de begijnen, maar vanwege de naamsovereenkomst. Eenzelfde overeenkomst zorgt er voor dat ze de patroonheilige van de stotteraars is. In het frans heet een stotteraar namelijk een bègue.

Activiteiten bij Begijnhof

Mijn programma

(0) Items toegevoegd

Legenda

  • InformatiepuntInformatiepunt
  • Minder goed toegankelijkMinder goed toegankelijk
  • Eten & drinkenEten & drinken
  • Rondleiding, lezing, vertellerRondleiding, lezing, verteller
  • Muziek, theater en dansMuziek, theater en dans
  • Ook leuk voor kinderenOok leuk voor kinderen

Informatie

Centrum 
Grote Markt, voor het Stadhuis

Zaterdag en zondag 10.00 - 17.00 uur

Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets, deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
Het programmaboekje is vanaf half augustus gratis af te halen bij onder andere het Stadskantoor, de VVV’s, de Grote Kerk, de bibliotheken en de deelnemende monumenten. 
Of download het programmaboekje via deze website (klik hier)
ERfgoedweb Breda Goed voorbereid op stap? Ontdek meer op Erfgoedweb.
Het Begijnhof
Het Begijnhof 1535 tot heden
Begijnen waren vrouwen die als alleenstaanden weliswaar een gemeenscha...
Bouwwerken
Bouw begijnhofkerk
Bouw begijnhofkerk 1836 tot 1838
Willem van Zon (Oosterhout, 1783) werd priester gewijd in 1807. In 182...
Bouwwerken
Catharinabeeld uit het Begijnhof
Omstreeks 1500 bouwden de begijnen een nieuwe kerk op het oude begijnh...
Voorwerpen
Begijnhof verplaatst
Graaf Hendrik III van Nassau breidde zijn kasteel uit tot een citadel....
Gebeurtenissen