Open Monumentendag Breda

10. Lutherse Kerk

De Lutherse kerk is verscholen tussen de Veemarktstraat en het Stadserf. In 1777 kochten de Lutheranen het huidige pand aan de Veemarktstraat, toen nog een patriciërswoning met de naam Repos Ailleurs. De woning had een grote ondergrondse keuken, de crypte. De crypte dateert van de eerste helft van de 16e eeuw en heeft de grote stadsbrand van Breda van 1534 overleefd. De woning werd vervolgens voor een groot deel gesloopt voor de bouw van een kerk en een pastorie. De kerk en de crypte zijn vervolgens vele malen verbouwd en grondig gerestaureerd.

De Lutherse gemeente werd in de 20e eeuw te klein voor een eigen predikant en ging samenwerken met de Lutherse gemeenten in Den Bosch en Heusden. In 1961 werd de Evangelisch-Lutherse Gemeente Breda weer zelfstandig. In 1964 zijn de kerk en de crypte op de monumentenlijst geplaatst.
Op 21 april 2014 fuseerde de Evangelisch-Lutherse Gemeente Breda met de Protestantse Gemeente te Breda. Met hulp van subsidie uit diverse bronnen is de kerk met achterhuis en crypte opnieuw grondig gerenoveerd en verbouwd.

De Lutherse Gemeente, de Remonstranten Breda en de Ekklesia Breda verzorgen de zondagse erediensten. Tevens is de Lutherse Kerk in gebruik voor culturele en maatschappelijke doeleinden: lezingen, concerten, symposia, tentoonstellingen, etc. Uiteraard vinden er trouw- en rouwdiensten plaats. Het gebouw is van donderdag tot en met zaterdag 's middags voor iedereen gratis toegankelijk. Alle ruimtes kunnen worden gehuurd voor een lezing, een presentatie, een receptie of een diner.

En zo is een gebouw, een parel in de binnenstad verborgen achter een grote deur in de Veemarktstraat waarvan vele mensen die sinds hun geboorte in Breda wonen van het bestaan niet afwisten, ontsloten en multifunctioneel toegankelijk gemaakt. Voor iedereen, uit en van buiten Breda.  

De Lutherse Kerk is op zaterdag vrij toegankelijk.

Op zaterdag zal het Arthema Kwartet 4 x een uitvoering geven van een speciaal geschreven arrangement van ‘Fantastic Beasts And Where To Find Them'. De voorstelling is speciaal gemaakt voor basisschoolkinderen. Kijk bij de activiteit hieronder voor meer informatie over de optredens en de toegangsregels.Veemarktstraat 11 (Centrum) ǀ Zaterdag 11.00 - 17.00 uur

Activiteiten bij Lutherse Kerk

Mijn programma

(0) Items toegevoegd

Legenda

  • InformatiepuntInformatiepunt
  • Minder goed toegankelijkMinder goed toegankelijk
  • Eten & drinkenEten & drinken
  • Rondleiding, lezing, vertellerRondleiding, lezing, verteller
  • Muziek, theater en dansMuziek, theater en dans
  • Ook leuk voor kinderenOok leuk voor kinderen

Informatie

De informatiestand is zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur en is te vinden op de Grote Markt voor het Stadhuis. Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets, deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
Er is dit jaar geen fysiek programmaboekje gemaakt. Alle informatie is terug te vinden op de website. In het weekend van 11 en 12 sept is de laatste actuele informatie te vinden op Facebook @openmonumentendagbreda. 

Wel is er een magazine uitgebracht. Download het hier