Open Monumentendag Breda

Gemeente Breda

De Open Monumentendag Breda wordt georganiseerd door de gemeente Breda: www.breda.nl

 

 
Marianne de Bie,
wethouder Cultuur:

VERHALEN DIE RAKEN
Het tweede weekend van september belooft een bijzondere mijlpaal te worden. Al 30 jaar is de landelijke Open Monumentendag een begrip. Aan de hand van het thema ‘Iconen & Symbolen’ opent ook dit jaar weer een keur aan, bekende en minder bekende, monumenten de deuren. Daarbovenop viert Breda de opening van het nieuwe station. In de programmering van beide evenementen is een verbinding gemaakt, zodat u optimaal kunt genieten van alles wat er te doen is.
Ik kan u verzekeren, er is voor ieder wat wils. Een keuze maken uit de vele interessante rondleidingen, voorstellingen, workshops en wat er allemaal nog meer is gaat vast een uitdaging zijn, ook voor mij!

Van Grote Kerk tot volkslied
Open Monumentendag is er voor jong en oud. Hét moment om kennis te maken met de verschillende facetten van het Bredase erfgoed. De iconen van de stad met ieder hun eigen verhaal. Verhalen die raken en bepalend zijn voor de, vaak symbolische, waarde die we eraan toekennen. Van de Grote Kerk als hét icoon van Breda tot aan de tonen van het volkslied ‘De Paarse Heide’ die uitwaaieren over de stad. Van (letterlijk) grootse, alom bekende iconen tot aan minder direct in het oog springende pareltjes. Stuk voor stuk elementen die bijdragen aan het karakter van Breda.
Onze stad is ontstaan waar rivieren en wegen samenkomen. Die ligging heeft Breda veel gebracht. Waren het vroeger beken en zandpaden die de stad voorspoed brachten. Nu zijn het de snelle verbindingen over de weg en het spoor. Breda is hard op weg de Zuid-Nederlandse toegangspoort tot het Europese spoor te worden.

Erfgoed leeft
Vorig jaar bracht de Open Monumentendag 26.000 mensen op de been in Breda. Erfgoed leeft!
Dat blijkt ook uit het enthousiasme waarmee eerder dit jaar gereageerd is op de oproep aan de stad om mee te denken over de invulling van deze editie. Met gepaste trots presenteer ik u dan ook dit programma. Tot stand gekomen door de inzet van veel liefhebbers, eigenaren van panden, professionals en vrijwilligers. Ik kan u alleen maar zeggen: beleef, geniet en ervaar. Ik wens iedereen een iconisch weekend!


Mijn programma

(0) Items toegevoegd

Informatie

Centrum 
Grote Markt 38, voor het stadhuis

Zaterdag en zondag 10.00 - 17.00 uur

Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets,deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
De programmafolder is vanaf donderdag 4 augustus 2016 gratis af te halen bij onder andere het Stadskantoor, de VVV’s, de Grote Kerk, de bibliotheken en de deelnemende monumenten. Of hier te downloaden.