Open Monumentendag Breda

Gemeente Breda
De Open Monumentendag Breda is een initiatief van de gemeente Breda: www.breda.nl

 

 Marianne de Bie,
wethouder Cultuur: 

Het tweede weekend van september vindt alweer de 31e editie van Open Monumentendag plaats. Het thema is dit jaar Boeren, Burgers en Buitenlui, waarin de relaties tussen bewoners van het platteland, van de stad en rondtrekkende mensen centraal staan. Met andere woorden gaat het om de samenhang tussen bewoners van onze dorpen, de stad en alle bezoekers. 

Bredanaars zijn trots op hun historie en monumenten en maken met Open Monumentendag graag van de gelegenheid gebruik om de verhalen hierover (opnieuw) te vertellen en met elkaar te beleven. Het programma biedt mooie kansen om jouw Breda op een eigentijdse, frisse manier op je netvlies te krijgen.

Het produceren en verwerken van voedsel is een rode draad die door het programma loopt. Voedsel is een belangrijke verbindende factor in de samenwerking tussen stad, platteland en rondreizende handelaren. Ook vandaag de dag ontstaan verrassende initiatieven en vormen van samenwerken rondom voedsel in stad en regio. 

Het programma is ontstaan dankzij de kracht en expertise die de Bredase samenleving kenmerkt. Bewoners, bezoekers, bedrijven en bollenbozen zijn samen aan de slag gegaan met hun initiatieven en dat is terug te zien in het kleurrijke programma met rondleidingen en demonstraties, muziek en dans. Ik noem enkele bijzondere activiteiten, zonder de andere hiermee tekort te doen: ze zijn allemaal een bezoek waard!

De special Food langs het spoor vertelt het verhaal van de boeren die de suikerbieten naar de suikerfabriek van CSM brachten waar ze werden verwerkt. Dit gaf een enorme bedrijvigheid in de stad, denk aan de snoepfabrikanten en de conserven- en jambedrijven. Historie krijgt een verbinding met het nu dankzij initiatieven van stadsmakers zoals Belcrum Beach, STEK, Fijnproevers & Smaakbarbaren en het nieuwe festival LA Breda.

Zaterdag 9 september kun je deelnemen aan de route Foods & Boots. Centraal staat hier Breda als oude garnizoensstad en de voedselvoorziening van de militairen. Deze activiteit is het resultaat van samenwerking tussen de Stichting Cultuurbehoud Breda en De Rooi Pannen.

Princenhage staat zondag 10 september in het zonnetje. Dan rijdt een speciale oldtimer bus naar monumenten èn een bijzonder boerenbedrijf in Princenhage 75 jaar dorp in Breda.

Met gepaste trots presenteer ik u het Bredase programma Open Monumentendag dat dankzij de inspanning van vele liefhebbers, eigenaren van panden, scholen, professionals en niet te vergeten de vrijwilligers, tot stand is gekomen. Ik heb grote waardering voor iedereen die een bijdrage levert, dank daarvoor. Dit is opnieuw een prachtvoorbeeld van het verbinden van bewoners, ondernemers en organisaties met ons leven in het verleden en het nu. Breda brengt het samen.

Ik wens iedereen een fantastisch weekend!

 


Mijn programma

(0) Items toegevoegd

Informatie

Centrum 
Grote Markt, naast de Grote Kerk

Zaterdag en zondag 10.00 - 17.00 uur

Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets, deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
De programmafolder is vanaf eind augustus gratis af te halen bij onder andere het Stadskantoor, de VVV’s, de Grote Kerk, de bibliotheken en de deelnemende monumenten.