Open Monumentendag Breda
*PERSBERICHT* Vertier in vrijheid op zonnige editie Open Monumenten Dagen Breda

*PERSBERICHT* Vertier in vrijheid op zonnige editie Open Monumenten Dagen Breda

16/09/2019

Weer recordaantal bezoeken voor Breda’s monumenten

 Vertier in vrijheid op zonnige editie Open Monumenten Dagen Breda 

 Cultuurliefhebbers kregen afgelopen weekend weer de jaarlijkse kans om binnen te kijken bij meer dan 40 monumenten in Breda. De 33e editie van de Open Monumenten Dagen in Breda telde dit jaar 40.000 bezoeken en evenaarde daarmee het recordaantal van 2018. Twee zonnige dagen versterkten de uitgelaten sfeer die past bij de thema’s van dit jaar: ‘75 jaar vrijheid’ en ‘Bredaas vermaak en vertier’.

 Opening 

 Op zaterdag werd bij ‘De Teruggave’, het voormalige belastingkantoor, het startsein gegeven voor de Open Monumenten Dagen Breda. De nieuwste Blind Wall van de Poolse kunstenaar Otecki werd daar op feestelijke wijze onthuld. Hij liet zich voor de schildering inspireren door een bijzondere foto uit het Stadsarchief, waarop twee buurmeisjes, Ria Vermeulen en Ineke van Wijck, boodschappen schrijven op de binnenrollende Poolse tanks. De 92-jarige Ria was zelf bij de onthulling aanwezig.

 Nieuwe monumenten 

 Naast klassiekers als de kerken en de Koepel kregen bezoekers vrije toegang tot nieuwe aanwinsten in het monumentenaanbod, waaronder De Faam en Korenmolen De Hoop. Bij zijn debuut plaatste de voormalig Seeligkazerne (De Rooi Pannen) zich direct bij de meest bezochte monumenten. Ook de woning aan de Academiesingel trok veel bekijks. 

 De grootste hits

 Voor rondleidingen in De Koepel, het Suppen in de Singel en de vaartocht ‘De List van het Turfschip’ waren de inschrijflijsten al snel gevuld. Met meer dan 1.000 bezoekers per dag waren ook De Sint Antoniuskathedraal, het Begijnhof, het Nassauhotel, de Grote Kerk, het Wilhemina-paviljoen en het Stadhuis bijzonder in trek. 

 De vrijheid gevierd 

 Na 75 jaar werd ook afgelopen weekend de vrijheid van Breda goed gevierd. Met onder meer de choreografie van Dansnest tijdens de opening van het evenement, het popup-museum van generaal Maczek en de vrolijke vertelling voor kinderen van Pol en Pel, in de Lutherse kerk. De vrijheidsvreugde was voelbaar bij het publiek. Bezoekers oogden ontspannen en genoten zichtbaar van het programma, ook waren veel gezinnen enthousiast over de kinderactiviteiten. 

 Vertier en vermaak 

 Bredaas vertier en vermaak was volop verkrijgbaar. De eerste historische Brouwerstocht door Breda was een groot succes en ook de kloosterkazerne waarin nu het Holland Casino huist, werd druk bezocht. Zoals elk jaar was ook de historische paardentram zeer geliefd bij alle leeftijden. Muzikaal vertier was er ook. Onder andere met ‘Breda Barst van de Monumenten’, waarbij drie artiesten van het muziekfestival prachtige intieme optredens gaven in de Grote Kerk, Huis Brecht en theater Gimbrère. 

 De organisatie en deelnemers van de Open Monumenten Dagen Breda kijken terug op een geslaagde editie, waarin de schatten van Breda weer een glansrijke rol mochten vervullen. 

 Over Open Monumentendag 

 Open Monumentendag is onderdeel van de European Heritage Days, waaraan 50 landen deelnemen. Het Europese thema is: Arts & Entertainment. De Open Monumentendagen worden jaarlijks op touw gezet door het Projectbureau Open Monumentendag in samenwerking met sponsor de BankGiro Loterij. Dit jaar vond de 33e editie plaats op zaterdag 14 en zondag 15 september. De organisatie van Bredase editie is in handen van STROOM in samenwerking met Studio ZóoLies. 

 Zie voor meer informatie de website: www.omdbreda.nl. 

 --- Noot voor de redactie, niet voor publicatie: Neem voor meer informatie en/of beeldmateriaal contact op met Annelies Diks – Krijgsman via: annelies@zoolies.nl of (06) 20 27 80 44. Meer informatie over het programma vindt u op www.omdbreda.nl.Mijn programma

(0) Items toegevoegd

Informatie

De informatiestand is zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur en is te vinden op de Grote Markt voor het Stadhuis. Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets, deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
Er is dit jaar geen fysiek programmaboekje gemaakt. Alle informatie is terug te vinden op de website. In het weekend van 11 en 12 sept is de laatste actuele informatie te vinden op Facebook @openmonumentendagbreda. 

Wel is er een magazine uitgebracht. Download het hier