Open Monumentendag Breda
PERSBERICHT Open Monumenten Dagen Breda zit vol verrassingen

PERSBERICHT Open Monumenten Dagen Breda zit vol verrassingen

04/09/2018

Breda, 3 september 2018 

Van slapen in de Grote Kerk tot suppen in monumentale Singels Open Monumenten Dagen Breda zit vol verrassingen! 

 Zaterdag 8 en zondag 9 september 2018 | toegang gratis 

Slenteren over de Ambachtenmarkt, of sportief suppen in de Singels. Fietsen langs de Turfvaart, of jawel... slapen in de Grote Kerk! Het kan allemaal tijdens de 32e editie van de Open Monumenten Dagen Breda. Op zaterdag 8 en zondag 9 september openen bijna veertig monumentale panden de deuren en is het programma uitgebreider dan ooit. Naast de vertrouwde iconen van de stad, brengt het programma dit jaar veel vernieuwing. 

Suppen in de Singels 

Bezoekers kunnen zich deze editie voor het eerst inschrijven voor een lesje suppen in de monumentale Singels. Al peddelend wordt meer informatie verstrekt over de monumenten die worden gepasseerd, waaronder de vroegere Bierbrouwerij, de Koepelgevangenis, de Seeligkazerne, de Sint Annakerk en het Kapucijnenklooster, het Spanjaardsgat, de KMA en het Kasteel van Breda. Inschrijven is mogelijk tot 7 september 12 uur op www.omdbreda.nl. 

Bijzondere transformaties

Veel aandacht is er voor monumenten met een nieuwe bestemming. Open Monumenten Dagen Breda geeft een exclusief inkijkje in enkele bijzondere transformaties, waaronder De Klokkenberg. Het voormalig sanatorium wordt momenteel compleet gerestaureerd tot landgoed met circa 180 woningen. Bezoekers zijn van harte welkom om het complex op eigen gelegenheid te bezichtigen. De rondleidingen zijn inmiddels al volgeboekt. 

Unieke vondst 

Ook de voormalige Casino Bioscoop aan de Reigerstraat opent haar deuren. Hier werd onlangs tijdens de bouwwerkzaamheden een bijzondere vondst gedaan. Een gigantisch achtergronddoek (10x5 meter), beide zijden beschilderd door kunstenaar Jaap van Dam (1857 – 1927), kwam na jaren tevoorschijn. Het decorstuk wordt op zondag 9 september eenmalig tentoongesteld in de Grote Zaal van het Chassé Theater in Breda. Een primeur. 

Primeurs 

Er zijn meer primeurs. Tijdens Open Monumenten Dagen Breda wordt voor het eerst een hele straat in het zonnetje gezet. Dit jaar is dat de Bieberglaan. De bewoners organiseren allerlei activiteiten om te vieren dat zij zich 40 jaar geleden met succes hebben verzet tegen het doortrekken van de snelweg door hun straat, waarmee het huidige Markdal is behouden. 

Ook staat de allereerste Open MonumentenNACHT voor de deur. Van zaterdag 8 op zondag 9 september kan er voor het eerst een nachtje worden geslapen in de Grote Kerk. De logés worden getrakteerd op een programma met muziek, dans een torenbeklimming en een ontbijt. 

BredaPhoto 

Open Monumenten Dagen Breda en BredaPhoto International slaan de handen ineen. Op zaterdag 8 en zondag 9 september geldt een extra voordelig tarief voor een bezoek aan de exposities in de Koepelgevangenis (€ 6,-), de voormalige fabrieken Backer & Rueb (€ 3,-). De Chassé Kazerne vormt het festivalhart van BredaPhoto. 

100 studenten op de been

Als vanouds zijn er diverse routes langs markante monumenten in zowel het centrum als daarbuiten. Een rondje Markdal, een fietstocht langs de 400-jarige Turfvaart, of een tour met een historische bus behoort tot de mogelijkheden. In totaal zetten 100 studenten van De Rooi Pannen zich in. Zij geven rondleidingen door de verschillende monumenten. Junior City Guides van Tessenderlandt geven rondleidingen in en rond het oude belastingkantoor: De Teruggave. 

Ook leuk voor kids  

Ook voor kinderen is er meer dan genoeg vertier. Een rondrit in een antieke paardentram, of een rondvaart door de waterpoort (‘List met het Turfschip’), een bezoek aan Museumschip ‘Stad Breda’ dat eenmalig Belcrumhaven aandoet, of een verkleedpartij op Kasteel Bouvigne zijn daarvan enkele voorbeelden. Kijk voor het volledige programma op: www.omdbreda.nl 

 _ _ _ EINDE PERSBERICHT _ _ _ 

Over Open Monumentendag Open Monumentendag is onderdeel van de European Heritage Days waaraan 50 landen deelnemen. Het Europese thema is: In Europa. De Open Monumentendagen worden jaarlijks op touw gezet door het Projectbureau Open Monumentendag in samenwerking met sponsor de BankGiro Loterij. Dit jaar vindt de 32e editie plaats op zaterdag 8 en zondag 9 september. De organisatie van Bredase editie is in handen van STROOM in samenwerking met Studio ZóoLies. Zie voor meer informatie de website: www.omdbreda.nl _____________________________________________________________________________ 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie: Neem voor meer informatie en/of beeldmateriaal contact op met Ingrid Adriaanse, persvoorlichter, T: 06 – 45 81 08 95 | E: ingridadriaanse@gmail.comMijn programma

(0) Items toegevoegd

Informatie

De informatiestand is zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur en is te vinden op de Grote Markt voor het Stadhuis. Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets, deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
Er is dit jaar geen fysiek programmaboekje gemaakt. Alle informatie is terug te vinden op de website. In het weekend van 11 en 12 sept is de laatste actuele informatie te vinden op Facebook @openmonumentendagbreda. 

Wel is er een magazine uitgebracht. Download het hier