Open Monumentendag Breda
PERSBERICHT: MonumentenNACHT Breda

PERSBERICHT: MonumentenNACHT Breda

23/08/2018

PERSBERICHT
Breda, 23 augustus 2018

NIEUW: MonumentenNACHT Breda
Slapen in hét icoon van Breda: de Grote Kerk

Neerstrijken in de nissen, wegdromen in de kapellen, of een dutje doen onder het orgel. Het kan allemaal tijdens de allereerste MonumentenNacht in Breda. Een gezamenlijk initiatief van Open Monumenten Dagen Breda en de Grote Kerk Breda.

Open Monumenten Dagen Breda en de Grote Kerk Breda lanceren dit jaar voor het eerst de MonumentenNACHT: slapen in een monument. Speciaal voor de gelegenheid opent de Grote Kerk haar nachtelijke deuren waar men voor één keer een bijzondere slaapplaats mag uitkiezen, kan genieten van een nachtelijk programma met muziek en dans en niet te vergeten een uitgebreid ontbijt. In totaal zijn er honderd slaapplaatsen beschikbaar voor (nieuwe) Vrienden van de Grote Kerk. Inschrijven is mogelijk vanaf 27 augustus.

Primeur
Niet eerder was het mogelijk om te slapen in de Grote Kerk. “Een mooie primeur!”, aldus Lidwien Hupkens, organisator Open Monumenten Dagen Breda. “Elk jaar zetten we ons in om het publiek te trakteren op een compleet programma dat steeds opnieuw verrast en vernieuwing brengt. Deze unieke ervaring past daar prachtig bij en stimuleert mensen bovendien om Vriend te worden van de Grote Kerk, waarmee behoud van dit iconische monument gesteund wordt”.

Inschrijven & voorwaarden
In totaal is ruimte voor honderd slapers. Iedereen die Vriend is van de Grote Kerk kan zich vanaf 27 augustus tot en met 31 augustus middernacht inschrijven door een e-mail te sturen naar info@grotekerkbreda.nl o.v.v. Aanmelding OMD MonumentenNACHT. Hierbij mag één introducee worden opgegeven. Deze introducee hoeft geen Vriend van de Grote Kerk te zijn. De overnachting is gratis. De kosten voor het ontbijt bedragen € 7,50 p.p. Uit de aanmeldingen wordt op basis van loting een selectie gemaakt. Alle inschrijvers krijgen hiervan op 1 september bericht.

Programma
De uitverkoren gasten worden op zaterdagavond 8 september om 22.30 uur verwelkomd, waarna zij getrakteerd worden op een nachtelijk programma. Zo is het mogelijk om de toren te beklimmen en eenmaal boven te genieten van het uitzicht op ‘Breda by Night’. Aansluitend is er een muzikale vertolking van het stuk Canto Ostinato van componist Simeon ten Holt, door organist Aart Bergwerff. Samen met een derwisj dansuitvoering door Kadir Sonuk, belooft het een mystieke ervaring te worden. Na een wake up call met ‘zachte muziek’ en een stevig ontbijt, wordt de MonumentenNACHT de volgende ochtend klokslag 09.00 uur weer afgesloten.

Naast MonumentenNACHT is de Grote Kerk op beide Open Monumenten Dagen geopend voor het grote publiek: zaterdag 8 en zondag 9 september van 11.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis.

_ _ _ EINDE PERSBERICHT _ _ _

Over Open Monumentendag
Open Monumentendag is onderdeel van de European Heritage Days waaraan 50 landen deelnemen. Het Europese thema is: In Europa. De Open Monumentendagen worden jaarlijks op touw gezet door het Projectbureau Open Monumentendag in samenwerking met sponsor de BankGiro Loterij. Dit jaar vindt de 32e editie plaats op zaterdag 8 en zondag 9 september. De organisatie van Bredase editie is in handen van STROOM in samenwerking met Studio ZóoLies. Zie voor meer informatie de website: www.openmonumentendagbreda.nl. @openmonumentendagbreda | @omdbreda | #omdbreda

Vriend van de Grote Kerk
De 15e- eeuwse Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk is een begrip in Breda. Het werd gebouwd door de (Oranje-) Nassaus en is de grootste Nassaukerk van Europa. Het is dan ook van groot belang dat dit waardevolle erfgoed behouden blijft. De Grote Kerk zet zich hiervoor in. Restauratie en onderhoud zijn echter kostbaar. Daarom is alle steun welkom, zodat dit iconische monument ook in de toekomst behouden blijft voor Breda en haar nieuwe generaties.
Meer informatie: www.wordvriendvandegrotekerk.nl

Neem voor vragen, meer informatie en/of beeldmateriaal gerust contact op met persvoorlichter Ingrid Adriaanse via 06 - 45 81 08 95.Mijn programma

(0) Items toegevoegd

Informatie

De informatiestand is zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur en is te vinden op de Grote Markt voor het Stadhuis. Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets, deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
Er is dit jaar geen fysiek programmaboekje gemaakt. Alle informatie is terug te vinden op de website. In het weekend van 11 en 12 sept is de laatste actuele informatie te vinden op Facebook @openmonumentendagbreda. 

Wel is er een magazine uitgebracht. Download het hier