Open Monumentendag Breda
OMD Breda 2020 brengt een alternatief erfgoedprogramma; geen panden open

OMD Breda 2020 brengt een alternatief erfgoedprogramma; geen panden open

29/05/2020

Dit jaar gaan we OMD Breda geheel anders insteken, waarbij na zorgvuldig afwegen van alle opties, mogelijkheden en risico’s, en overleg met de gemeente, is besloten om tijdens Open Monumentendagen Breda 2020 geen panden open te stellen


Dit is een besluit dat zeker pijn doet. Helemaal omdat we zo ontzettend van dit weekend, de monumenten, de vrijwilligers, de activiteiten, de verhalen, de sfeer en de vele bezoekers genieten. De afgelopen jaren hebben we met elkaar zeer succesvolle edities weten neer te zetten waarbij het publiek in twee dagen tijd meer dan 44.000 bezoeken aan onze panden heeft gebracht. Deze aantallen zijn in de huidige situatie niet verantwoord. Uitgangspunt van deze nieuwe editie van OMD Breda wordt spreiding in ruimte en tijd. 

Spreiding in ruimte en tijd
Daarom gaan we een citygame organiseren en wandel/fietsroutes in de open lucht promoten. Waarover later in bericht meer. Met de beslissing om tijdens het weekend geen panden open te stellen, voorkomen we dat de panden die in principe wel open zouden kunnen, overbelast raken. Een aantal panden heeft bij ons al afgezegd voor de editie 2020 uit angst dat het te druk zal worden. Grotere locaties waar bezoekers makkelijker doorstromen, zouden in principe wel open kunnen gaan, maar OMD brengt veel mensen op de been, waardoor er een piekbelasting op deze panden kan ontstaan. 

Daarnaast verlichten we hiermee ook de druk op de beschikbare ruimte in de binnenstad. Met de 1,5 meter richtlijn van het RIVM en de nieuwe criteria voor de terrassen is het niet verstandig om in een weekend nog eens extra veel mensen op de been te brengen. We willen dat iedereen op een veilige manier kan genieten van onze binnenstad. 

Bovendien kan de situatie snel veranderen. Niemand kan op dit moment voorspellen hoe we er half september met betrekking tot corona voorstaan; daarom hebben we een alternatief ontwikkeld dat altijd kan doorgaan, zelfs wanneer de maatregelen weer strenger zouden worden. 

 OMD speciale editie 2020 
Wat bieden we wel? 

We gaan een historische city game ontwikkelen die online én offline te spelen is; niet alleen tijdens OMD maar ook de maanden en jaren erna. Een spel dat je thuis start, maar waarvoor je op pad moet om opdrachten en raadsels op te lossen, te voet of met de fiets. Natuurlijk spelen de monumenten en de geschiedenis van Breda hierin de hoofdrol. Je hoeft om de antwoorden te kunnen geven de monumenten niet in. De oplossingen zijn buiten te vinden. 

Daarnaast gaan we de erfgoedroutes van Breda verzamelen en promoten. Wandelingen en fietstochten; die je niet alleen tijdens OMD maar ook daarvoor en daarna kan doen. 

Voor pandeigenaren/beheerders willen we daarnaast het platform en bereik dat we hebben online en op social media inzetten om jullie te ondersteunen. Laat het ons weten als je berichten wilt delen. Mocht je bijvoorbeeld een digitale rondleiding hebben dan promoten we die graag.

Projectteam Open Monumentendagen Breda
Mijn programma

(0) Items toegevoegd

Informatie

Centrum 
Grote Markt, voor het Stadhuis

Zaterdag en zondag 10.00 - 17.00 uur

Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets, deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
Het programmaboekje is vanaf half augustus gratis af te halen bij onder andere het Stadskantoor, de VVV’s, de Grote Kerk, de bibliotheken en de deelnemende monumenten. 
Of download het programmaboekje via deze website (klik hier)