Open Monumentendag Breda
Mijn geschiedenis - Bouvigne en mijn allerliefste oma

Mijn geschiedenis - Bouvigne en mijn allerliefste oma

19/08/2018

Bouvigne
Het prachtige Bouvigne is onlosmakelijk verbonden met mijn geschiedenis. Mijn allerliefste oma, schippersvrouw, mensenmens, vanuit haar hart altijd willen zorgen voor anderen.

Zo’n 70 jaar geleden heeft zij een interne opleiding gevolgd voor gezinszorg op kasteel Bouvigne. Tijdens de opleiding verbleven zij in een van de bijgebouwen, maar in de zomer, wanneer zij deze  ruimtes aan anderen moesten afstaan, sliepen zij in het kasteel. Dat vond ze maar wat mooi, want tot een paar maanden geleden hoorden we nog wekelijks de enthousiaste ‘Bouvigne verhalen’ terug.  

Toen zij in de winter van 1948 mijn opa leerde kennen op de schaatsbaan waren zij direct maatjes voor het leven. Mijn oma deed er dan ook alles aan om hem te zien, ook al zat ze op dat moment intern. “Ik ga even op bezoek bij mijn nicht die in Breda woont”, was dan ook een veel gebruikt leugentje om bestwil. Alles om haar grote liefde weer even te zien met wie ze in het geheim afsprak in het Mastbos. 

Op 9-11-1954 trouwden zij met elkaar en volgden er 3 kinderen en daarna de nodige kleinkinderen.
Waren deze geheime ontmoetingen er niet geweest, was ik er misschien wel niet geweest. En zou ik niet zelf nu alweer een aantal jaar in het mooie Breda wonen. 

Ieder nieuw huis in Breda, dat waren er 3, moest natuurlijk worden bezocht door mijn allerliefste oma. En bij ieder bezoek stonden de tranen van blijdschap haar in de ogen. Ons huidige huis, een 100 jaar oude woning en dicht bij haar geliefde Bouvigne, bracht de mooiste herinneringen naar boven. Kon ze er helaas in haar laatste maanden door de lichamelijke achteruitgang niet meer komen, de verhalen over haar Bredase tijd werden er niet minder om. 

Nu, steeds wanneer Bouvigne in zicht komt zorgt het voor een thuisgevoel, een bijna thuis op de plek waar nu de foto van het Bredase zustertje hangt te pronken aan de muur……mijn allerliefste oma. 

- Claudia Rens

Foto: privé collectieMijn programma

(0) Items toegevoegd

Informatie

De informatiestand is zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur en is te vinden op de Grote Markt voor het Stadhuis. Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets, deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
Er is dit jaar geen fysiek programmaboekje gemaakt. Alle informatie is terug te vinden op de website. In het weekend van 11 en 12 sept is de laatste actuele informatie te vinden op Facebook @openmonumentendagbreda. 

Wel is er een magazine uitgebracht. Download het hier