Open Monumentendag Breda
In Europa #2 Drie Hoefijzers

In Europa #2 Drie Hoefijzers

22/08/2018

Geschreven door Erik Gruyters

Drie Hoefijzers is het biermerk wat nu nog door de Beyerd wordt gebrouwen en geschonken. Waar komt dit bier ‘Drie Hoefijzers’ vandaan?

Boschstraat 

Brouwerij de ‘Drie Hoefijzers’ is in het jaar 1628 aan de Boschstraat ontstaan, ter hoogte van waar nu café De Beyerd zit. Dieles Peeterszoon van den Kieboom neemt dan de brouwerij over en noemt het vanaf dan de ‘Drij Hoefijssers’. 

Maar waarom deze naam? Aan de overkant van de straat ligt namelijk een smidse met het uithangbord ‘Drij Hoefijsers’. Ten teken dat een paard een verloren (vierde) hoefijzer daar kon laten aanmeten.
Om de wachttijd voor de koetsier of voerman wat aangenamer te maken, werd er in de gelagkamer naast de smederij een pot bier getapt, van de tegenover gelegen brouwerij.
Waarom bier? Wijn was in die tijd voor de rijken en water was meer vervuild dan dat het goed te drinken was. 

Ceresstraat

De brouwerij is tot 1887 gevestigd aan de Boschstraat. Wegens schaalvergroting verhuist de brouwerij naar de Cerestraat. In 1962 veranderd de naam Drie Hoefijzers in Breda Bier, wat internationaal beter klinkt. 
Aan de Ceresstraat zit nu nog een verkoopkantoor van AB Inbev en het oude hoofdkantoor van de Drie Hoefijzers, een van de top tien-monumenten van Breda. Het brouwhuis zit er ook nog steeds en huisvest tegenwoordig Beers & Barrels. De originele koperen ketels zijn hier nog intact gebleven, net als nog meer historische elementen. 

De Beyerd

In april 2004, een kleine 400 jaar later, is de brouwerij weer terug aan de Boschstraat. Café de Beyerd mag onder licentie van AB Inbev de receptuur van het Drie Hoefijzers Klassiek brouwen in hun eigen brouwerij. ‘Drie Hoefijzers Klassiek’ is dan ook het eerste bier dat hier volgens origineel recept gebrouwen wordt. Naast Drie Hoefijzers Klassiek brouwt de Beyerd ook verschillende bieren volgens eigen recept, zoals onder andere Beyerd Hefe Weisse, Herfstbock, Blond en Tripel.
De Drie Hoefijzers Klassiek werd door het toenmalige Interbrew voor het eerst gebrouwen in 1988, om te concurreren met bieren als Palm en Konick. Na twee jaar verdween het echter weer van de markt.

Drie Hoefijzers

Het Drie Hoefijzers bier werd aanvankelijk alleen in het café de Beyerd getapt. Nu is het bier ook in andere Bredase cafés verkrijgbaar, zowel op fles als op fust.

Bron: http://www.breda-bier.nl/DH01.html en Mikel de Jongh

Bron: http://www.breda-bier.nl/DH01.html en Mikel de Jong
Foto Johan van Gurp, collectie Stadsarchief Breda, identificatienummer JVG20011123010 

Over de auteur Erik Gruyters (38): 
Woonachtig aan het mooiste stukje singel van Breda, fervent NAC supporter, Bourgondiër én vindt het leuk om artikelen te schrijven. Hij is gek op Breda en schrijft vrijwillig voor Breda Nieuws, als hij niet op zijn racefiets zit. Voor de Open Monumenten Dagen Breda gaat hij op pad om over een aantal mooie historische locaties een artikel te schrijven.Mijn programma

(0) Items toegevoegd

Informatie

De informatiestand is zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur en is te vinden op de Grote Markt voor het Stadhuis. Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets, deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
Er is dit jaar geen fysiek programmaboekje gemaakt. Alle informatie is terug te vinden op de website. In het weekend van 11 en 12 sept is de laatste actuele informatie te vinden op Facebook @openmonumentendagbreda. 

Wel is er een magazine uitgebracht. Download het hier