Open Monumentendag Breda
In Europa #4 Hotel Nassau Breda

In Europa #4 Hotel Nassau Breda

05/09/2018

Geschreven door Erik Gruyters

Tijdens de verbouwing waren er al eerder rondleidingen aan de Nieuwstraat tijdens de Open Monumenten Dagen, maar dit jaar is Hotel Nassau Breda in haar volle glorie te zien tijdens de Open Monumenten Dagen Breda. We spraken alvast met Bouke Tuit, Marketing Manager bij Hotel Nassau Breda en verantwoordelijk voor de PR & Communicatie van het hotel, over deze eerste deelname en de historie die hier nog steeds rondwaart.

Hotel Nassau Breda bevindt zich aan de Nieuwstraat, één van de oudste straten in Breda en gaat terug naar de 14de eeuw! Bouke nam ons mee terug in de tijd….

Bruheze, Assendelft en Waelwijk 

De komst van de Polanens (14de eeuw) en later ook de Nassaus (15de eeuw) naar Breda, zorgde ervoor dat ook andere adellieden zich hier gingen vestigen. Zij bouwden grote huizen, adellijke woningen of hofhuizen genoemd. Aan de zuidzijde van de Nieuwstraat verrezen niet minder dan vier van dergelijke grote woningen (waarvan er nu nog drie bestaan) door invloed van de familie Bruheze. Hier woonden edellieden, die allen op hun manier verbonden waren met het nabijgelegen Kasteel van Breda en hun bewoners.

De meeste historiek gaat uit naar de woning aan Nieuwstraat 25. Al in 1371 wordt het aldaar gevestigde huis door Jan van Polanen III, Heer van Breda, gekocht. Na enkele generaties van zonen en bastaardzonen, vererfde het huis in 1508 aan Adriana van Nassau, die met hofedelman en schout Dirk van Assendelft getrouwd was. Huis Assendelft staat in het midden van het bekende stadsgezicht van Breda uit 1520. stadsgezicht.png Het eerste huis, Nieuwstraat 21, bleef lang eigendom van de familie Bruheze. Pas in 1539 krijgt het huis zijn huidige naam: Huis Waelwijk. De naam Bruheze wordt wel verbonden met de middelste hofwoning, nu Nieuwstraat 23. 

Van 1628 tot 1640 waren een aantal panden en het Huis van Assendelft in handen van de Minderbroeders Franciscanen, die er een klooster hadden, dat ze in 1640 verkochten.

Vrede van Breda, een Europese aangelegenheid 

Even een uitstap naar een belangrijk historisch moment in de wereldgeschiedenis. Huis Waelwijk aan de Nieuwstraat heeft namelijk een belangrijke rol gespeeld, toen de Vrede van Breda werd getekend. In de woning werd namelijk het gevolg van de Zweden gehuisvest. De Zweden waren gevraagd als neutrale bemiddelaar. 

Op 31 juli 1667 werd de Vrede van Breda, in de Grote zaal van het Kasteel van Breda, getekend. Dit was het verdrag tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, Engeland, Frankrijk en Denemarken, waarmee de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog eindigde.
dd-13 Vrede van Breda 1667.jpg Vrede van Breda in de Grote zaal van het Kasteel van Breda

Waarom nu juist in Breda? Koning Karel II van Engeland verbleef in 1660 al eens zes weken op het Kasteel van Breda, als logé bij zijn zus Maria Henriëtte Stuart, de weduwe van Willem II van Oranje. Vandaar dat er destijds uiteindelijk voor onze stad is gekozen. Franciscanessen 

In 1843 vestigden de zusters van de Orde der Franciscanessen zich in Breda. Vanaf deze periode is er veel bekend over de historie van de hofwoningen aan de Nieuwstraat. 

Onderwijs en opvoeding waren belangrijke doelen, maar ook deden de zusters aan opvang van kinderen in weeshuizen en later ook aan verpleging, bejaardenzorg en pastoraat. 

Het Huis Assendelft was van 1806 tot 1840 in gebruik als weeshuis. De zusters kochten het Huis Assendelft in 1849 en dit was de start van het weeshuis: “Het Liefdegesticht der zusters Franciscanessen”. Het torentje van Assendelft is één van de meest zichtbare elementen, die behouden zijn gebleven na een grondige verbouwing. In 1871 bouwden ze er nog een nieuwe kapel aan.

Hier aan de Nieuwstraat werden arme rooms-katholieke wezen ondergebracht. Weeskinderen werden in die tijd nog streng gescheiden in rooms-katholiek en protestant, maar ook in rijk en arm. De rijke rooms-katholieke weeskinderen hadden een eigen weeshuis aan de Sint Janstraat. De rijke protestantse wezen verbleven in het weeshuis op het Kloosterplein.

De aan de overkant van de Nieuwstraat gelegen meisjesschool, werd in 1888 door een ondergrondse gang met het klooster verbonden. De zusters wensten in afzondering te leven en vonden het bezwaarlijk de openbare weg over te steken.

archiefMariadal+(52).JPG Ondergrondse gang verbonden met het klooster

19de eeuw 

In 1899 kochten de zusters weer een pand aan de Nieuwstraat, nummer 27:  het Huis van Neerven. Zo ontstond aan beide kanten van de Nieuwstraat een complex van scholen en kloostergebouwen. 

In 1903 begonnen de zusters met de nieuwbouw op het naastgelegen terrein van de voormalige zeepmakerij. Het Huis van Neerven werd hiervoor ook gesloopt.

Zij lieten hier een neo-gotisch klooster met kapel (nr. 29) en de bakstenen uitbreiding van het Liefdegesticht verrijzen. In 1934 breidden de zusters verder uit, met de aankoop van Huis Bruheze op nummer 23. De laatste toevoeging vond plaats in 1951, wanneer de zusters ook Huis Waelwijk (nr. 21) aankopen. In 1953 lieten ze dit huis verbouwen tot het klooster Sancta Clara en was exclusief bestemd voor de nonnen die aan de overkant lesgaven. De panden Nieuwstraat 23 t/m 27 werden binnendoor met elkaar verbonden.

7.jpg  De kloosterkapel

In 1991 verlaten de zusters de Nieuwstraat en werd het complex gebruikt om studenten te huisvesten. Vanaf 1998 staat het leeg en pas in 2013 werd het gekocht door de huidige eigenaar. In 2016 opent Hotel Nassau Breda haar deuren.  

Hotel Nassau Breda 

Het hotel zoals we het nu kennen, dankt haar naam aan Breda Nassaustad en aan de Nassau’s, die hier in het verleden hebben gewoond. 

Als we met Bouke rondlopen door het hotel, zien we dat er met zorg aandacht is besteed om dit verleden door te vertalen naar de huidige inrichting. (Vergader)zalen en salons dragen de namen van onder andere Nassau, Dillenburg, Assendelft, Bruheze en van Polanen en er wordt gebruikt gemaakt van adellijke, historische kleuren: zoals geel, groen, blauw en paars om de link naar het verleden zichtbaar te maken. Lampen hebben een ‘nonnenkap’ en op de kamers staat er “Holy Water” in een fles klaar voor de gasten. Het tapijt heeft een glas-in-lood motief, wat je weer terugziet in de ramen. Het Liefdegesticht is nu omgetoverd tot restaurant. Natuurlijke materialen, zoals hout en leer voeren de boventoon. Evenals de kleur van de liefde: rood. Erg mooi en bijzonder om dit zo allemaal te zien.
32.jpg
De kloosterkapel voor en na de verbouwing foto: Joseph Briaire  

Tegeltje 

In de kloosterkapel worden nu events, feesten of bruiloften gehouden. De kapel biedt plaats aan 350 personen. Het aangrenzende restaurant het Liefdegesticht, verzorgt de innerlijke mens. De vloer in de kloosterkapel is tijdens de verbouwing naar hotel opnieuw gelegd. Een leuk weetje is dat er één tegeltje verkeerd is teruggeplaatst! Kun jij dit tegeltje vinden?

Het thema Sinners & Saints loopt als rode draad door het hotel en brengt de gasten continu in verleiding om te genieten van het beste wat het leven te bieden heeft. Een unieke hotelbelevenis op historische katholieke bodem. Dit vormt een prachtig contrast met de luxueuze services en faciliteiten van Hotel Nassau Breda!

Op zondag 9 september kan men de kloosterkapel komen bezichtigen. Bezoekers kunnen hier genieten van een 15 minuten durende dansvoorstelling uitgevoerd door Dansnest. De voorstelling is vrij te bezoeken via de Binnentuin (ingang aan de Minderbroedersstraat). Maximaal 50 bezoekers per voorstelling.  

Hotel Nassau Breda

Nieuwstraat 23

4811 WV Breda

Nederland


+ 31 (0) 76 888 49 21

welcome@hotelnassaubreda.nl


Over Erik Gruyters (38):

Woonachtig aan het mooiste stukje singel van Breda, fervent NAC supporter, Bourgondiër én vindt het leuk om artikelen te schrijven. Hij is gek op Breda en schrijft vrijwillig voor Breda Nieuws, als hij niet op zijn racefiets zit. Voor de Open Monumenten Dagen Breda gaat hij op pad om over een aantal mooie historische locaties een artikel te schrijven.
Mijn programma

(0) Items toegevoegd

Informatie

De informatiestand is zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur en is te vinden op de Grote Markt voor het Stadhuis. Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets, deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
Er is dit jaar geen fysiek programmaboekje gemaakt. Alle informatie is terug te vinden op de website. In het weekend van 11 en 12 sept is de laatste actuele informatie te vinden op Facebook @openmonumentendagbreda. 

Wel is er een magazine uitgebracht. Download het hier