Open Monumentendag Breda
In Europa #5 Gimbrere Advocaten - Theater?

In Europa #5 Gimbrere Advocaten - Theater?

06/09/2018

Geschreven door Erik Gruyters 

Gimbrère Advocaten, dat is toch een advocatenkantoor in dat mooie pand op de hoek van de Baronielaan? En hoort daar ook een theater bij? We spraken de oprichter Tjaard Gimbrère zelf over hoe het precies zit.

Gimbrère Advocaten heeft inderdaad een eigen theater en opent haar deuren tijdens de Open Monumentendagen Breda op 8 september. Kom kennismaken en neem een kijkje in dit prachtige historische pand!

Baronielaan - een stukje geschiedenis

Eind negentiende eeuw werden in Breda de stadswallen afgegraven en grachten gedempt of omgevormd tot singels. Daarbuiten verrezen nieuwe buurten en wijken. Voor de welgestelden een buitenkans, aangezien zij eeuwenlang veilig in het hart van het centrum woonden: toen het middelpunt van de economie en cultuur. 

Aan de zuidkant van het centrum van Breda werd op voormalige vestingsgronden het Wilhelminapark aangelegd. Verdere uitbreiding aan deze zuidelijke kant volgde door de aanleg van de Boulevard Breda Mastbosch (sinds 1905 Baronielaan), geïnspireerd op de ‘Avenue de Tervueren’ in Brussel. Deze anderhalve kilometer lange boulevard loopt van het Wilhelminapark tot aan het Mastbos en er heeft zelfs ooit een paardentramlijn gelopen. 

De Baronielaan werd in korte tijd, van 1898 tot aan de Eerste Wereldoorlog, gebouwd. De beide hoekpanden met de Wilhelminastraat en de Ginnekenweg moesten een mooi stadsgezicht bieden aan de toegang van de Baronielaan. Wist je dat de Burgemeester Passtoorsstraat, een zijstraat van de Baronielaan, een soort miniatuur-Baronielaan is?

19830346.jpg Firma Schreurs (v/h firma Stutz), Breda Beeldcollectie, 19830346 

Op de voorgrond het Wilhelminapark en de Wilhelminastraat. Het pand aan Baronielaan 1 wordt al weer tien jaar bewoond door de medewerkers van Gimbrère Advocaten. Het bedrijf Princess dat hier voorheen in huisde, vertrok naar een ander pand en Aad Ouborg vroeg aan Tjaard of dit pand niet iets voor hem was? En zo geschiedde. Tjaard vertelt dat in dit pand voorheen onder meer een notaris heeft gezeten, een café/restaurant en dat er kamers werden verhuurd.

Advocatuur en cultuur komen hier samen 

Maar hoe komt er dan een theater in een advocatenkantoor? Drie jaar geleden kwam Tjaard op dit idee. Beneden in het kantoor bevindt zich een grote ruimte, die toen steriel overkwam en een slechte akoestiek had. Tjaard vond dat dit juist een plek van inspiratie moest worden waar je ook relaties kon ontvangen. De ruimte is omgetoverd in een klein en persoonlijk theater met de warme uitstraling en stijl uit begin 1900. Het theater biedt plaats aan 70 personen en is in maart 2016 officieel geopend door Peter Faber.

theater.jpg Foto: Gimbrère

In het Theater van Gimbrère Advocaten  vinden 2 tot 3 keer per maand diverse activiteiten plaats, zoals presentaties, lezingen,  evenementen of optredens. Zo hebben Peter R. de Vries en Klaas Dijkhoff al eens op het podium gestaan, gaf  Chris van Nijnatten een kijkje in de voetbalwereld en heeft Wim Hoff – The Ice Man –een boeiende presentatie gegeven. Dit is een handjevol bekende persoonlijkheden die in het Theater van Gimbrère Advocaten zijn geweest.  

Gimbrère Advocaten organiseert er ook haar interne opleidingen en cursussen. Het is echter ook  voor ondernemers mogelijk om het Theater van Gimbrère Advocaten als inspirerende omgeving te gebruiken.  

Gimbrère  Advocaten 

Als internationaal advocatenkantoor met vestigingen in Nederland en Spanje behartigt Gimbrère Advocaten de belangen van particulieren, ondernemingen, instellingen en overheden in beide landen. In Breda worden ondernemers geadviseerd en/of bijgestaan bij onder andere (het opstellen van) overeenkomsten, arbeidsrecht, juridische constructies en incasso’s. Particulieren ondersteunen ze voornamelijk bij onroerend goed kwesties, letselschade, huurrecht, strafrecht, erfrecht en het personen- en familierecht.

Tijdens de Open Monumenten Dagen in Breda is er vrije toegang tot het Theater van Gimbrère Advocaten op zaterdag 8 september van 11.00 – 17.00 uur. In het Theater vinden korte muzikale optredens plaats van het duo Fin-de-siècle, afgewisseld met voordracht van poëzie door Pien Storm van Leeuwen. Tevens is er een advocaat aanwezig om u eventueel op het juiste juridische spoor te zetten. Een soort open spreekuur. 

Gimbrère  advocaten

Baronielaan 1 

4818PA Breda 076 - 514 05 05  

info@gimbrere.nl

http://www.gimbrere.nl/

Over Erik Gruyters (38): 

Woonachtig aan het mooiste stukje singel van Breda, fervent NAC supporter, Bourgondiër én vindt het leuk om artikelen te schrijven. Hij is gek op Breda en schrijft vrijwillig voor Breda Nieuws, als hij niet op zijn racefiets zit. Voor de Open Monumenten Dagen Breda gaat hij op pad om over een aantal mooie historische locaties een artikel te schrijven.Mijn programma

(0) Items toegevoegd

Informatie

De informatiestand is zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur en is te vinden op de Grote Markt voor het Stadhuis. Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets, deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
Er is dit jaar geen fysiek programmaboekje gemaakt. Alle informatie is terug te vinden op de website. In het weekend van 11 en 12 sept is de laatste actuele informatie te vinden op Facebook @openmonumentendagbreda. 

Wel is er een magazine uitgebracht. Download het hier