Open Monumentendag Breda
In Europa #1 Brouwerij De Beyerd

In Europa #1 Brouwerij De Beyerd

07/08/2018

Geschreven door Erik Gruyters  

De Beyerd, een begrip in Breda en omstreken en zelfs in Nederland en daarbuiten geroemd als speciaal biercafé! Op 8 en 9 september dit jaar zal de Beyerd deelnemen aan de Open Monumenten Dagen Breda. 

De Beyerd, dat inmiddels bestaat uit een café, restaurant en een brouwerij, zal rondleidingen geven en je meenemen door de rijke historie die het café heeft meegemaakt. Wij hadden al een gesprek met Mikel de Jongh, die ons alvast wat leuke weetjes heeft verteld. Lees hier snel verder: 

Hoe het ooit begonnen is 

In 1838 aan de Boschstraat 16, een stukje meer de Boschstraat in, opende hier “Café Jonkers”. Dit zou het begin zijn van de rijke historie van de Beyerd. In 1957 verhuisde het café naar nummer 26 en was het de vader van Mikel en Orson, Piet de Jongh, die als schoonzoon van de familie Jonkers in het café kwam. Sinds 1967 staat de naam De Beyerd op de gevel. Deze naam komt van het huidige Stedelijk Museum Breda, wat pal aan café de Beyerd grenst. Piet de Jongh heeft destijds gevraagd om deze naam te mogen gebruiken voor zijn café en het heeft een mooie historische betekenis. 

Waar komt de Beyerd vandaan? 

De Beyerd komt van het vroegere “baayerd”, wat zwerver of landloper betekende. Op de kruising Vlaszak en de Boschstraat stond vroeger de Oostelijke stadsmuur van Breda. Passanten, zwervers of landlopers, die de poort niet door mochten, konden hun heil zoeken in het opvanghuis (waar nu het Stedelijk Museum is gevestigd). Later wordt dit het Oudemannenhuis, ook bekend als De Beyerd. Daarnaast draagt Beyerd ook nog de betekenis van gelagkamer of wanorde. Alle ingrediënten die tezamen komen in een café! “In de cafés van vroeger werd veelal jenever gedronken”, aldus Mikel en “mijn vader (Piet de Jongh red.) is in de jaren zeventig begonnen met het importeren van Belgisch (speciaal)bier. Dit werd namelijk niet geschonken in de Nederlandse cafés en zo ontstond het eerste speciaal biercafé van Nederland. De studenten die er toen veel kwamen, komen nu nog steeds hier, maar zijn alleen iets ouder geworden…” 

Familiebedrijf 

De zesde generatie van dit familiebedrijf is inmiddels werkzaam in De Beyerd, onder de dagelijkse leiding van Mikel en Orson de Jongh. De zevende generatie is op komst! Het café heeft 130 verschillende (internationale) bieren op de kaart staan, 14 bieren van de tap, waaronder de Drie Hoefijzers Klassiek en nog eens 50 speciaal bieren in een speciale wisselkoeling, waar voornamelijk Nederlandse nieuwe bieren te vinden zijn. Want per week komen er wel twee nieuwe brouwerijen bij in Nederland! Wist je dat er in 1970 13 brouwerijen waren. In 2004 waren dit al 50 brouwerijen en dat we nu in 2018 in Nederland alleen al 500 verschillende brouwerijen hebben! De helft van deze brouwerijen heeft de beschikking over eigen ketels. 

Tijdens de Open Monumenten Dagen zal er iedere 45 minuten een rondleiding van 30 minuten worden gehouden. Mocht je er niet bij kunnen zijn, dan kan je door het jaar heen, op afspraak, ook een groepsrondleiding krijgen. 

De Beyerd: biercafé, restaurant en brouwerij. Vernoemd in de Lonely Planet en een ontmoetingsplaats voor iedereen die van een lekker biertje houdt! 

Foto: JosPe, collectie Stadsarchief Breda, identificatienummer GN20070061

Over Erik Gruyters (38): 
Woonachtig aan het mooiste stukje singel van Breda, fervent NAC supporter, Bourgondiër én vindt het leuk om artikelen te schrijven. Hij is gek op Breda en schrijft vrijwillig voor Breda Nieuws, als hij niet op zijn racefiets zit. Voor de Open Monumenten Dagen Breda gaat hij op pad om over een aantal mooie historische locaties een artikel te schrijven.Mijn programma

(0) Items toegevoegd

Informatie

De informatiestand is zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur en is te vinden op de Grote Markt voor het Stadhuis. Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets, deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
Er is dit jaar geen fysiek programmaboekje gemaakt. Alle informatie is terug te vinden op de website. In het weekend van 11 en 12 sept is de laatste actuele informatie te vinden op Facebook @openmonumentendagbreda. 

Wel is er een magazine uitgebracht. Download het hier