Open Monumentendag Breda
Historische Brouwerstocht

Historische Brouwerstocht

04/09/2019

Open Monumentendagen combineert de eeuwenoude brouwerstraditie van de stad met hagelnieuwe brouwersinitiatieven in een speciaal samengestelde Historische Brouwerstocht. Proef op 6 locaties van de rijke Bredase brouwhistorie, die al in 1538 begon met de ‘Drie Hoefijzers’. Ontdek tijdens de tocht de brouwers van nu, gevestigd in de panden van toen.

Breda kent een rijke brouwersgeschiedenis. Lang was ‘De Brouwerij’ de Drie Hoefijzers een van de bepalende grote bedrijven van de stad De brouwerij is opgericht in 1538. Na een aantal overnames werd de brouwerij in Breda gesloten. Maar bier brouwen zit in het DNA van de stad. Kleine initiatieven steken de kop op en groeien uit!

Tijdens de Historische Brouwerstocht ontmoeten traditie en vernieuwing elkaar. De brouwerijen zitten stuk voor stuk in monumentale panden. Je komt meer te weten over de geschiedenis van de panden, het brouwen zelf en natuurlijk de smaak van onze heerlijke Bredase bieren. (bezoek is gratis, bier tegen betaling).
Daarnaast is in de Waalse kerk het speciaal gebrouwen Rene van Chalonbier verkijgbaar. De volgende brouwers en locaties doen mee (kijk voor meer info, tijden en adressen op de website)

De Beyerd, Boschstraat 

(Zaterdag/zondag 13.00 - 17.00)
De Beyerd is een vaste waarde en populaire locatie in het programma van Open Monumenten Dagen. In 1628 werd in de Boschstraat de brouwerij “De Drie Hoefijzers” opgericht; 400 jaar later wordt hier weer heerlijk bier gebrouwen volgens eigen recept. De Beyerd is gevestigd in een monumentaal pand. 

Brouwerij St. Joris , Boterhal, Grote Markt 

(zondag 12.00 - 17.00)
In 1615 werd de vleeshal opgericht. In 1861 werd de Vleeshal een boterhal. Na enige tijd dienst te hebben gedaan als museum, is het pand nu al enige jaren in gebruik als Café Restaurant en thuishaven van Brouwerij St. Joris waar sinds enige jaren vol enthousiasme bier brouwt. 

Frontaal in De Faam 

(zaterdag/zondag 12.00-17.00)
Frontaal is een jonge innovatieve brouwerij uit Breda, opgericht in 2015, maar nu al een begrip in Breda en ver daarbuiten. Na een aantal jaar op STEK te hebben gezeten was het tijd voor de volgende stap. Frontaal brouwt nu in het monumentale pand van de oude snoepfabriek ‘de Faam’. 

Beers & Barrels, Ceresstraat

(zaterdag/zondag 11.00-17.00)
In het voormalige brouwhuis aan de Ceresstraat zijn de herinneringen aan de oud brouwerij levend gehouden. Bewonder de prachtige koperen brouwketels. En geniet van een toelichting op de geschiedenis van het pand. 

Witte Anker, Dok 19, Haven 19 

(zaterdag/zondag 12.00-17.00)
In 1647 werd brouwerij het Anker opgericht. De brouwerij is actief gebleven tot 1901. Een aantal jaar geleden besloten twee vrienden met een passie voor bier nieuw leven in de brouwerij te brengen en de handen ineen te slaan. Zo ontstond Brouwerij Witte Anker. Bezoek Dok 19 waar je het Witte Anker bier vast van de tap drinkt en het verhaal achter het bier hoort. 

Brouwerskamer bij de Teruggave 

(alleen zaterdag)
Dit museum in de Teruggave geeft je een inkijk in het verleden van Brouwerij de De Drie Hoefijzers en laat met filmbeelden de tijden van weleer beleven.Mijn programma

(0) Items toegevoegd

Informatie

De informatiestand is zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur en is te vinden op de Grote Markt voor het Stadhuis. Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets, deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
Er is dit jaar geen fysiek programmaboekje gemaakt. Alle informatie is terug te vinden op de website. In het weekend van 11 en 12 sept is de laatste actuele informatie te vinden op Facebook @openmonumentendagbreda. 

Wel is er een magazine uitgebracht. Download het hier