Open Monumentendag Breda
* PERSBERICHT * Bijzondere vondst - 186 jaar oude tekeningen van de huiskerk van de Bredase begijnen ontdekt

* PERSBERICHT * Bijzondere vondst - 186 jaar oude tekeningen van de huiskerk van de Bredase begijnen ontdekt

11/09/2021

* PERSBERICHT *  


Bijzondere vondst - 186 jaar oude tekeningen van de huiskerk van de Bredase begijnen ontdekt. Alleen te zien tijdens Open Monumentendagen! 

Het Stedelijk Museum Breda heeft in een veiling 186 jaar oude tekeningen gevonden. Tussen 1648 en 1838 maakten de begijnen gebruik van een huiskerk die grenst aan de Waalse Kerk. Tot dit moment waren er geen afbeeldingen bekend van het interieur van de huiskerk. We hebben nu pas een beeld van hoe deze huiskerk er in de 17e eeuw uit heeft gezien. Een unieke en eenmalige mogelijkheid om deze tekeningen te bekijken, bestaat tijdens het weekend van Open Monumentendagen op zaterdag 11 september aanstaande, tussen 12.00 en 16.00 uur in de Catharinakerk. 

Recent zijn in een veiling tekeningen opgedoken, die door het Stedelijk Museum zijn verworven. Op deze tekeningen zien we een afbeelding van een barok altaar en een orgel uit de huiskerk van de begijnen. Ook zijn er schetsen van onderdelen van de Catharinakerk te zien. De Catharinakerk is onder leiding van architect Adriaan van der Aa in 1838 gebouwd. 

Ook zijn tekeningen gevonden van de voorkant van het orgel dat zich bevond in de huiskerk. Uit het archief van het Begijnhof is bekend dat dit orgel gebouwd is in 1713. Het orgel is in 1839 verplaatst naar de Catharinakerk. Deze bijzondere vondsten zijn speciaal voor Open Monumentendagen slechts 1 dag te zien in de Catharinakerk. Vooralsnog blijft dat hierbij en is dit dus een unieke kans. 


-- EINDE PERSBERICHT -- 

Voor meer informatie kun je contact opnemen met: Martin Rasenberg, +31 6 51 16 19 92 of Cathelijne Huijs, woordvoerder Stedelijk Museum Breda, +31 76 52 9 99 00.Mijn programma

(0) Items toegevoegd

Informatie

De informatiestand is zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur en is te vinden op de Grote Markt voor het Stadhuis. Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets, deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
Er is dit jaar geen fysiek programmaboekje gemaakt. Alle informatie is terug te vinden op de website. In het weekend van 11 en 12 sept is de laatste actuele informatie te vinden op Facebook @openmonumentendagbreda. 

Wel is er een magazine uitgebracht. Download het hier