Open Monumentendag Breda

6. Waalse Kerk

De naam Waalse kerk hoort inmiddels al meer dan 400 jaar bij dit gebouw. In 1590 werd Breda werd heroverd op de Spanjaarden door de list met het Turfschip. De Franstalige gereformeerden kregen de kerk toen in gebruik en zijn nog altijd de eigenaar.

Voor die tijd was dit de Begijnhofkapel of Catharinakerk, die hoorde bij de bewoonsters van het naastgelegen hofje. Zij moesten de kerk na de Tachtigjarige Oorlog afstaan aan de protestanten. De deur vanaf het hofje werd dichtgemetseld en aan de straatkant kwam de huidige toegangsdeur. Overigens kregen de begijnen later een nieuwe kerk op hun terrein.

Toch waren de begijnen niet de eerste gebruikers van de kapel. Het spoor is nog verder terug te volgen. Johanna van Polanen had in 1440 opdracht gegeven om deze kapel te bouwen. De kapel werd na haar dood voltooid, het geplande mannenklooster werd niet afgebouwd, maar de kapel werd wel ingewijd. Hij heette de Wendelinuskapel, genoemd naar de beschermheilige Sint Wendelinus.


In de kerk hangt achter glas de goed geconserveerde oude toegangsdeur. Op de middenstijl van deze deur bevindt zich een fraai St. Catharinabeeld. Via deze deur hadden de begijnen vanuit het Begijnhof toegang tot de kerk. Tot tweemaal toe heeft de kerk onderdeel uitgemaakt van het Begijnhof. Door politiek en militair getouwtrek is de kerk meer dan 50 jaar heen en weer geslingerd tussen katholiek en protestant. De laatste stroming heeft het pleit uiteindelijk in 1648 gewonnen. Er kwam een nieuwe ingang in de Catharinastraat.  


De Waalse Kerk of Église wallonne, is een klein intiem kerkje met een warme uitstraling. De Waalse kerkgemeenschap gebruikt de kerk op gezette tijden voor religieuze diensten. Deze diensten worden in het Frans gehouden. De twee tekstborden achterin de kerk vermelden, ook in het Frans, de inhoud van de dienst. Als er geen diensten zijn, is de kerk beschikbaar voor onder meer culturele activiteiten.Catharinastraat 83 (Centrum) |Zaterdag 11.00 - 17.00 en zondag 13.00 – 17.00 uur

Activiteiten bij Waalse Kerk

Mijn programma

(0) Items toegevoegd

Legenda

  • InformatiepuntInformatiepunt
  • Minder goed toegankelijkMinder goed toegankelijk
  • Eten & drinkenEten & drinken
  • Rondleiding, lezing, vertellerRondleiding, lezing, verteller
  • Muziek, theater en dansMuziek, theater en dans
  • Ook leuk voor kinderenOok leuk voor kinderen

Informatie

De informatiestand is zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur en is te vinden op de Grote Markt voor het Stadhuis. Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets, deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
Er is dit jaar geen fysiek programmaboekje gemaakt. Alle informatie is terug te vinden op de website. In het weekend van 11 en 12 sept is de laatste actuele informatie te vinden op Facebook @openmonumentendagbreda. 

Wel is er een magazine uitgebracht. Download het hier