Open Monumentendag Breda

4. Kasteel van Breda

Rondleidingen op het terrein van het kasteel

INSCHRIJVING GESLOTEN. Deelname alleen na inschrijving via deze website! I.v.m. de militaire functie van het terrein zal er een speciale inschrijfprocedure plaatsvinden (lees hieronder meer). Bezoek aan het terrein kan alleen via deze speciale inschrijving en als je in het bezit bent van een geldig identiteitsbewijs (geldt niet voor kinderen onder de 14 jaar). Dit identiteitsbewijs moet je tijdens de rondleiding ook bij je hebben!

Het Kasteel van Breda is het stamslot van de Nassaus in Nederland. De oorspronkelijke middeleeuwse burcht werd in opdracht van graaf Hendrik III van Nassau, Heer van Breda, in 1536 tot een renaissancepaleis verbouwd. Dit naar een ontwerp van de Italiaanse bouwmeester Thomas de Bologna. stadhouder-koning Willem III liet eind 17e eeuw de ontbrekende vleugels bouwen. Met het oog op de vestiging van de Koninklijke Militaire Academie werd het kasteel in 1826 grondig verbouwd. Veel van de oorspronkelijke bouwelementen gingen daarbij teloor. Desondanks zijn nog veel elementen van vroeger terug te vinden. De huidige renovatie, die nog tot 2022 duurt, betreft voornamelijk groot onderhoud  en technische verbeteringen van het installatiewerk. Op het kasteelterrein staan nog diverse andere historische gebouwen, waaronder het Huis van Brecht (14e eeuw), de Egmondgalerij uit 1510 die het Blokhuis verbindt met de Rekenkamer uit 1462 en tot slot de twee vestingtorens van het Spanjaardsgat (1530).

Het Kasteel van Breda is meestal gesloten vanwege de militaire functie die het heeft. Maar tijdens het open monumentenweekend is de KMA voornemens om (onder voorbehoud van de dan geldende COVID veiligheidsmaatregelen) rondleidingen aan te bieden op het terrein van het Kasteel!

Onder leiding van gidsen van de Stichting Historische Verzameling KMA krijg je een rondleiding over het terrein. Die duurt ongeveer 1 uur. Het is niet mogelijk om het Kasteel binnen te gaan vanwege de verbouwing.

Deelname alleen na inschrijving via deze website! vol = vol!

Na aanmelding ontvang je van ons apart nog een e-mail waarin je om extra persoonsgegevens wordt gevraagd die nodig zijn voor jouw toegang tot het terrein. Pas na het tijdig aanleveren van alle gevraagde informatie is je inschrijving compleet.

De door jou aangeleverde gegevens worden doorgegeven aan de KMA/Stichting Historische Verzameling. Op de dag zelf dien je een geldig identiteitsbewijs mee te nemen (dit geldt niet voor kinderen onder de 14 jaar. Van de kinderen willen we naam en leeftijd weten). Als de aangeleverde gegevens kloppen met de gegevens op je identiteitsbewijs, kan je meedoen aan de rondleiding over terrein van het Kasteel van Breda.

De start is vanaf het Kasteelplein, bij de ingang van het Koningin Wilhelmina Paviljoen. Zorg dat je tijdig aanwezig bent!Kasteelplein 10 ingang Koningin Wilhelmina Paviljoen (Centrum) | Zaterdag en zondag 11.00 – 17.00 uur

Mijn programma

(0) Items toegevoegd

Legenda

  • InformatiepuntInformatiepunt
  • Minder goed toegankelijkMinder goed toegankelijk
  • Eten & drinkenEten & drinken
  • Rondleiding, lezing, vertellerRondleiding, lezing, verteller
  • Muziek, theater en dansMuziek, theater en dans
  • Ook leuk voor kinderenOok leuk voor kinderen

Informatie

De informatiestand is zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur en is te vinden op de Grote Markt voor het Stadhuis. Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets, deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
Er is dit jaar geen fysiek programmaboekje gemaakt. Alle informatie is terug te vinden op de website. In het weekend van 11 en 12 sept is de laatste actuele informatie te vinden op Facebook @openmonumentendagbreda. 

Wel is er een magazine uitgebracht. Download het hier