Open Monumentendag Breda

7. H. Antoniuskathedraal

De Antoniuskathedraal is een monument van religieus erfgoed. De heiligenbeelden, de rijk versierde preekstoel, de uit caensteen gesneden kruisweg en de glas-in-loodramen vertellen het verhaal van het katholieke reveil uit het einde van de negentiende eeuw. De katholieken mochten hun geloof weer openlijk belijden en de veranderingen die dit betekende voor de godsdienstbeleving weerspiegelen zich in de inrichting van het kerkgebouw. Hoewel verschillende onderdelen van het interieur door de lokale middenstand werd gefinancierd, komen veel ervan juist uit andere delen van Europa: zo werden de preekstoel en het orgel in België vervaardigd en komt de kruisweg uit Frankrijk. Wat heeft de kerkelijke kunst uit deze periode ons vandaag de dag nog te zeggen? Dat kun je zelf ervaren bij de interactieve kerkwandeling ‘Geloof in Kunst’, waarbij je de kunstuitingen in de kerk op je in laat werken en je je persoonlijke indrukken met anderen kunt delen.

Naast de figuur van heilige Antonius van Padua, aan wie de kerk is toegewijd, heeft ook Maria een belangrijke plaats in het gebouw. Heel bijzonder is het processiebeeld dat sinds kort achterin de kerk staat opgesteld. Al bijna twee eeuwen trekt deze beeltenis van Maria elke zomer vanuit Breda mee met de bedevaart naar Kevelaer in Duitsland. Tot voor kort lag het beeld de rest van het jaar netjes opgeborgen in een kist, maar na de bedevaart van dit jaar is het permanent te bezichtigen in de Antoniuskathedraal. Een stadswandeling die bij de kathedraal begint, leidt je nog verder langs andere – veelal verborgen – afbeeldingen van Maria in Breda.

Doorlopend rondleidingen door het kerkgebouw (in tegenstelling tot wat in het programmaboekje staat geldt voor de rondleiding geen minimumleeftijd; u moet wel goed ter been zijn.)St. Janstraat 6 (Centrum) | Zaterdag en zondag 12.00 – 17.00 uur

Activiteiten bij H. Antoniuskathedraal

Mijn programma

(0) Items toegevoegd

Legenda

  • InformatiepuntInformatiepunt
  • Minder goed toegankelijkMinder goed toegankelijk
  • Eten & drinkenEten & drinken
  • Rondleiding, lezing, vertellerRondleiding, lezing, verteller
  • Muziek, theater en dansMuziek, theater en dans
  • Ook leuk voor kinderenOok leuk voor kinderen

Informatie

Centrum 
Grote Markt, voor het Stadhuis

Zaterdag en zondag 10.00 - 17.00 uur

Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets, deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
Het programmaboekje is vanaf 16 augustus gratis af te halen bij onder andere het Stadskantoor, de VVV’s, de Grote Kerk, de bibliotheken en de deelnemende monumenten. 
Of download het programmaboekje hier.