Open Monumentendag Breda

14. Rondleiding Het Weeshuys

Inschrijving gesloten!  Gezien de grootte van de stijlkamers dient u een MONDKAPJE te dragen.

Tijdens de Open Monumentendagen verzorgt Stedelijk Museum Breda rondleidingen in Het Weeshuys aan het Kloosterplein. Het is een unieke kans om de 18de-eeuwse stijlkamers te bezoeken die meestal gesloten blijven voor bezoekers.

Al in 1602 nam ds. Henricus Boxhorn het initiatief om een weeshuis te stichten voor de protestantse wezen in de stad. Het probleem was dat zij tot die tijd vaak werden opgenomen in katholieke pleeggezinnen en dat was uiteraard niet wenselijk. Het Burgerweeshuis werd ondergebracht in het voormalige klooster van de Zwarte Zusters aan de Oude Vest. De dagelijkse gang van zaken werd geregeld door de ‘binnenvader en -moeder’, terwijl de bestuurs- en financiële zaken werden geregeld door de regenten en regentessen. In de tweede helft van de 18de eeuw werden de stijlkamers vormgegeven waar zij hun vergaderingen konden houden. De ornamenten en beschilderingen representeren het aanzien dat zij hadden.

Toen het pand aan het eind van de 19de eeuw werd gerenoveerd zijn de rijkversierde interieurs vrijwel in zijn geheel teruggeplaatst. De regentenkamer heeft o.a. goudleren behang, een decoratief plafond en een schouw met wapenschild, typisch voor de Régence-stijl uit die tijd. Ook het plafond en de schouw van de regentessenkamer zijn rijkelijk versierd. In deze ruimte bevinden zich grote wandschilderingen van kunstenaar Jan Hendruk Fredriks uit 1887, zelf wees en opgegroeid in Het Weeshuys toen hij nog een klein jongetje was.

In de rondleiding is er aandacht voor de geschiedenis van Het Weeshuys, de voorgevel van het pand en uiteraard de ornamenten en beschilderingen in beide stijlkamers.

Vanaf 10.00u start er elk half uur een rondleiding. De laatste rondleiding start om 16.30u. De rondleiding duurt ongeveer 40 minuten. Per rondleiding kunnen er 6 personen mee naar binnen.

Zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent bij de ingang van het Weeshuys (max 15 minuten vantevoren).
Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven een kijkje te nemen in het pand, starten de rondleidingen op tijd, dus ook als je nog niet aanwezig bent! Het is niet mogelijk om aan te sluiten bij een volgende groep als je te laat aanwezig bent.

Om mee te doen aan de rondleiding heb je een mondkapje nodig. De ruimtes die we gaan bezoeken zijn relatief klein en daarom is het verplicht om een mondkapje te dragen. Vergeet deze dan ook niet om mee te nemen!


Coronaregels:  
- In de panden houdt je 1,5 meter afstand en volg je de aanwijzingen omtrent bezoekersaantallen en hygiënevoorschriften op.
- Je komt niet naar de Open Monumentendagen als je coronagerelateerde klachten hebt, een huisgenoot hebt die koorts en/of benauwdheidsklachten heeft of wanneer je in thuisisolatie zit omdat je direct contact hebt gehad met iemand bij wie het coronavirus is vastgesteld.  

Check hier de symptomen die horen bij het coronavirus: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/gezondheid-en-zorg/symptomen-coronavirusKloosterplein 6 (Centrum) | Zaterdag en zondag 10.00 - 17.00 uur

Locatie

Mijn programma

(0) Items toegevoegd

Legenda

  • InformatiepuntInformatiepunt
  • Minder goed toegankelijkMinder goed toegankelijk
  • Eten & drinkenEten & drinken
  • Rondleiding, lezing, vertellerRondleiding, lezing, verteller
  • Muziek, theater en dansMuziek, theater en dans
  • Ook leuk voor kinderenOok leuk voor kinderen

Informatie

De informatiestand is zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur en is te vinden op de Grote Markt voor het Stadhuis. Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets, deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
Er is dit jaar geen fysiek programmaboekje gemaakt. Alle informatie is terug te vinden op de website. In het weekend van 11 en 12 sept is de laatste actuele informatie te vinden op Facebook @openmonumentendagbreda. 

Wel is er een magazine uitgebracht. Download het hier