Open Monumentendag Breda

2. Popup Generaal Maczek Museum

het verhaal over de Poolse bevrijders van Breda

De meeste Bredanaars weten wel dat de Polen onze stad hebben bevrijd. De stukken van het Generaal Maczek Museum wachten nu in een depot op de opening van het nieuwe museum bij het Pools militair ereveld aan de Ettensebaan.

Dat nieuwe museum wordt allesbehalve een traditionele presentatie van museumstukken. Het zijn immers de verhalen achter die stukken die het bewustzijn over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Breda door de Polen levend houden.
De verhalen van de oud-strijders die belangrijk en een onmiskenbaar element zijn voor zowel de specifieke geschiedenis van de relatie tussen Polen, Breda en Nederland als de enorme opoffering van de Poolse troepen tijdens de WO-II voor de bevrijding van Europa en de vertaling hiervan naar het heden is wat het nieuwe Generaal Maczek Museum te bieden heeft. Laagdrempelig, speels maar ook indrukwekkend en pakkend bovendien.

In het Stadhuis geven krijg je alvast een preview van wat je te wachten staat en tref je onder andere de maquette aan van het Generaal Maczek Memorial, waar het museum straks onderdak vindt.Grote Markt 38 (Centrum) | Zaterdag en Zondag 11:00 - 17.00u

Lees meer

Peter Vree studeerde aan de Rotterdamse dansacademie en de Nationale Ballet Academie. Tijdens zijn studie deed hij werkervaring op bij Het Nationale Ballet. Hij werkte o.a. voor het neoklassieke Polish Dance Theatre te Poznan (Polen) en het Internationaal Danstheater.

Heden ten dage verzorgt hij lessen klassiek ballet, internationale folklore en projecten in het kader van danseducatie/CKV. Begin 2019 rondde hij een specialistische docentenopleiding Poolse Nationale Dansen en regionale dansen af aan het Mazowiecki Instytut Kultury te Warschau (Polen).

Locatie

Mijn programma

(0) Items toegevoegd

Legenda

  • InformatiepuntInformatiepunt
  • Minder goed toegankelijkMinder goed toegankelijk
  • Eten & drinkenEten & drinken
  • Rondleiding, lezing, vertellerRondleiding, lezing, verteller
  • Muziek, theater en dansMuziek, theater en dans
  • Ook leuk voor kinderenOok leuk voor kinderen

Informatie

Centrum 
Grote Markt, voor het Stadhuis

Zaterdag en zondag 10.00 - 17.00 uur

Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets, deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
Het programmaboekje is vanaf half augustus gratis af te halen bij onder andere het Stadskantoor, de VVV’s, de Grote Kerk, de bibliotheken en de deelnemende monumenten. 
Of download het programmaboekje via deze website (klik hier)