Open Monumentendag Breda

. Fototentoonstelling Totem

Hoe kom je over op een ander? Als kartonnen sjamanen kijken ze je aan, deze mannen en vrouwen. Elk in hun eigen kader, een modern icoon. Waar halen we de kracht vandaan om overeind te blijven als er tegenslagen op ons pad komen? En wie zijn we dan? Die dakloze, die student, die alleenstaande moeder, die zoon?Fotografe Christel Ooms speelt in deze serie portretten met identiteit. De intrigerende hoofdrolspelers zijn gehuld in uniformen van karton en papier. Door de eenheid in vorm en kleur vervagen de scheidingen tussen mens en omgeving. Wat ineens opvalt zijn de gelaatstrekken, iemands ogen, mond.  Een intieme ontmoeting tussen publiek en onderwerp: Wat gaat er schuil achter de eerste indruk?  

De fototentoonstelling TOTEM is onderdeel van project Tegenstroom, dat speciaal werd ontwikkeld voor het Zuiderwaterlinie Festival. 
SMO/Ik wil meedoen en Nieuwe Veste creëren met Tegenstroom een veilige speelruimte voor mensen om te groeien in hun persoonlijke ontwikkeling via creativiteit en kunst. Het gaat over vertrouwen krijgen en geven, anderen te ontmoeten en je plek (terug)vinden in de maatschappij.
In een tweeluik dat bestaat uit de fototentoonstelling TOTEM en de theatervoorstelling Tegenstroom, laten deelnemers van Ik wil meedoen en Bredanaars zich zien vanuit identiteit, kwetsbaarheid en kracht.

Breda was als vestingstad aan de Zuiderwaterlinie-een lange verdedigingslinie door heel Brabant- het strijdtoneel van vele belegeringen tijdens de 80-jarige oorlog. De Zuiderwaterlinie ging letterlijk over erop of eronder: de grens tussen Noord en Zuid, zand en klei, katholiek of protestants, winnaar of verliezer. Ook de Grote Kerk ondervond de gevolgen en behoorde afwisselend de katholieken en de protestanten toe. De strijd bepaalde de identiteit van de stad en de mensen die er leefden.

Tegenstroom wordt mede mogelijk gemaakt door: 
Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB fonds, Gemeente Breda, SMO/Ik wil meedoen, Nieuwe Veste, Zuiderwaterlinie Festival.


Met dank aan:

Christel Ooms, Bosnimf producties, basisschool St. Joseph, Sacha Bodewes, Linda Vreeburg, Ovy van Geloven, Emmaus, Waterschap de Brabantse Delta, Tom l’Istelle en de Houtbroeders.Kerkplein 2 (Centrum) ǀ zaterdag en zondag van 11.00 - 17.00 uur

Locatie

Mijn programma

(0) Items toegevoegd

Legenda

  • InformatiepuntInformatiepunt
  • Minder goed toegankelijkMinder goed toegankelijk
  • Eten & drinkenEten & drinken
  • Rondleiding, lezing, vertellerRondleiding, lezing, verteller
  • Muziek, theater en dansMuziek, theater en dans
  • Ook leuk voor kinderenOok leuk voor kinderen

Informatie

Centrum 
Grote Markt, voor het Stadhuis

Zaterdag en zondag 10.00 - 17.00 uur

Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets, deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
Het programmaboekje is vanaf 16 augustus gratis af te halen bij onder andere het Stadskantoor, de VVV’s, de Grote Kerk, de bibliotheken en de deelnemende monumenten. 
Of download het programmaboekje hier.