Open Monumentendag Breda

2. Dansensemble Roots - Poolse Dans in de Trouwzaal

Vrees en Vreugde

Het waren zulke jonge mannen. Mannen in de bloei van hun leven die zonder te weten dat ze niet meer terug konden keren naar hun Polen van na de oorlog vochten voor onze vrijheid. In de voorstelling ‘Vrees en Vreugde’ vertellen we het verhaal van deze jonge Polen die huis, haard en liefde achterlieten en na vrees en vreugde hier toch een nieuw bestaan op wisten te bouwen. Maar we vertellen ook het verhaal van de Nederlanders die in angstige momenten meevochten én meemaakten hoe een volle Grote Markt jubelde ‘Dziękujemy wam Polacy’ (Wij danken jullie Polen). 

In de voorstelling wisselen we bewerkte Poolse en Nederlandse dansen af met verhalen uit de archieven van het Generaal Maczek Museum. 


Optredens duren ca. 15 minuten, en starten om 13.00 u, 14.30 u. en 16.00 u. 


Over Roots 

Roots is een dansgezelschap van jonge getalenteerde dansers in de leeftijd van 14-23 jaar. Het legt zich toe op folkloristische theaterdans. De ene keer zijn de dansen traditioneler, de andere keer juist vrijelijk geïnterpreteerd. Soms ingetogen en soms uitbundig gedanst, net als in die oktoberdagen in 1944. Volksdans, de moeder van dans heeft zich in vele vormen ontwikkeld, van caractère tot folkloristische theaterdans. Een dansvorm met respect voor het verleden en ontwikkelingen in het heden. Passie, liefde voor dans en plezier in samen iets moois neerzetten, dat is wat ons beweegt. Roots staat onder leiding van Peter Vree. 


Voor meer info www.roots-folkcompany.com
Grote Markt 38 (Centrum) | Zaterdag en Zondag 13.00 - 14.30 - 16.00 u.

Lees meer

Peter Vree studeerde aan de Rotterdamse dansacademie en de Nationale Ballet Academie. Tijdens zijn studie deed hij werkervaring op bij Het Nationale Ballet. Hij werkte o.a. voor het neoklassieke Polish Dance Theatre te Poznan (Polen) en het Internationaal Danstheater.

Heden ten dage verzorgt hij lessen klassiek ballet, internationale folklore en projecten in het kader van danseducatie/CKV. Begin 2019 rondde hij een specialistische docentenopleiding Poolse Nationale Dansen en regionale dansen af aan het Mazowiecki Instytut Kultury te Warschau (Polen).

Locatie

Mijn programma

(0) Items toegevoegd

Legenda

  • InformatiepuntInformatiepunt
  • Minder goed toegankelijkMinder goed toegankelijk
  • Eten & drinkenEten & drinken
  • Rondleiding, lezing, vertellerRondleiding, lezing, verteller
  • Muziek, theater en dansMuziek, theater en dans
  • Ook leuk voor kinderenOok leuk voor kinderen

Informatie

Centrum 
Grote Markt, voor het Stadhuis

Zaterdag en zondag 10.00 - 17.00 uur

Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets, deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
Het programmaboekje is vanaf half augustus gratis af te halen bij onder andere het Stadskantoor, de VVV’s, de Grote Kerk, de bibliotheken en de deelnemende monumenten. 
Of download het programmaboekje via deze website (klik hier)