Open Monumentendag Breda

2. Stadhuis

Na de grote stadsbrand van 1534 werd het uitgebrande stadhuis opnieuw opgebouwd.
De gespaard gebleven muren werden hergebruikt. Het stadhuis werd opgebouwd uit meerdere naast elkaar gelegen panden. In 1766 is voor het oude complex een nieuwe gevel gebouwd.  
Het ontwerp was van de stadhouderlijke architect Phillips Willem Schonck. Links van het midden bevindt zich de bordestrap naar de hoofdingang. Dat moest wel. De centrale hal van het stadhuis lag er immers achter. Dat bij een classicistische gevel de ingang niet in het midden lag, was veel mensen een doorn in het oog.

Las Lanzas
Na binnenkomst in de hal valt onmiddellijk aan de linkerzijde het imposante schilderij ‘Las Lanzas’ op. Het is een kopie van het schilderij van de Spaanse schilder Velásquez. Justinus van Nassau overhandigt de sleutel van de stad aan de Spaanse bevelhebber Spinola. Het is een belangrijke episode uit de Tachtigjarige oorlog. De verovering van de stad met het Turfschip past ook daarin.

Archeologie
Dit jaar bestaat de Markt 700 jaar. In de hal van het Stadhuis verzorgt Erfgoed Breda een tentoonstelling over de vondsten en vindplaatsen op en rondom de Grote Markt.  

Raadsvleugel
In 1925 werd er aan de achterzijde een vleugel aangebouwd, naar ontwerp van de architect J.W. Hanrath. Op de begane grond de trouwzaal. Daarboven op de eerste verdieping de raadzaal met de indrukwekkende open eikenhouten kapconstructie. Glaskunstenaar Joep Nicolas vervaardigde in de periode 1926- 1927 de vele gebrandschilderde ramen. De voorstellingen verwijzen naar het glorierijke verleden van Breda, de Nassaus en de deugden voor een goed bestuur.

Doe mee aan de rondleidingen door de raadszaal. Kijk voor de toegangregels bij de activiteit: Binnenkijken bij de gemeenteraad hier op de website.  


Het Stadhuis is vrij toegankelijk. In de panden houdt je 1,5 meter afstand en volg je de aanwijzingen omtrent bezoekersaantallen en hygiënevoorschriften op.Grote Markt 38 (Centrum) | Zaterdag en Zondag 11.00 - 17.00 uur

Activiteiten bij Stadhuis

Mijn programma

(0) Items toegevoegd

Legenda

  • InformatiepuntInformatiepunt
  • Minder goed toegankelijkMinder goed toegankelijk
  • Eten & drinkenEten & drinken
  • Rondleiding, lezing, vertellerRondleiding, lezing, verteller
  • Muziek, theater en dansMuziek, theater en dans
  • Ook leuk voor kinderenOok leuk voor kinderen

Informatie

De informatiestand is zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur en is te vinden op de Grote Markt voor het Stadhuis. Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets, deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
Er is dit jaar geen fysiek programmaboekje gemaakt. Alle informatie is terug te vinden op de website. In het weekend van 11 en 12 sept is de laatste actuele informatie te vinden op Facebook @openmonumentendagbreda. 

Wel is er een magazine uitgebracht. Download het hier