Open Monumentendag Breda

31. Seeligkazerne

De voormalige Seeligkazerne is De Rooi Pannen schoolcampus geworden. Een monument waar vroeger soldaten een opleiding tot strijdkrachten kregen is veranderd in een opleiding voor Toerisme, Recreatie en Horeca. Op het terrein van de Seeligkazerne staan de twee mooiste arsenalen van de stad Breda. Deze monumentale gebouwen huisvestten de militaire bevoorrading voor de garnizoenen die onze zuidelijke grens hebben verdedigd. Elke verdieping had zijn eigen voorraad.

Het kleine arsenaal is meerdere keren uit “zijn dak gegaan”. Het grote middenterrein was het exercitie terrein waar de militairen moesten oefenen in strategische veldslagen. De poort van het groot arsenaal laat duidelijk zien welke functie dit gebouw heeft gehad. Deze historische panden zijn onderdeel geweest van de vrijheid die wij elke dag beleven.

Vandaag de dag zijn deze panden de basis voor het praktijkonderwijs van opleidingen van De Rooi Pannen. Het militaire terrein is een schoolcampus geworden waar MBO studenten volop vermaak en vertier hebben en vooral heel veel leren.Fellenoordstraat 93 (Centrum) | Zaterdag en Zondag 11.00 - 17.00 uur

Lees meer

In 1642 verrees op de Gasthuisvelden een arsenaal ofwel opslagplaats voor wapens, een onmisbaar onderdeel van een garnizoenstad. Veertig jaar later werd het hele gebied tot exercitieterrein bestemd zodat het gebied ten zuiden van de Haagdijk en Mark een militair karakter kreeg. In 1764 werd een tweede arsenaal opgetrokken waarna men ging spreken van Groot en Klein Arsenaal.

Activiteiten bij Seeligkazerne

Mijn programma

(0) Items toegevoegd

Legenda

  • InformatiepuntInformatiepunt
  • Minder goed toegankelijkMinder goed toegankelijk
  • Eten & drinkenEten & drinken
  • Rondleiding, lezing, vertellerRondleiding, lezing, verteller
  • Muziek, theater en dansMuziek, theater en dans
  • Ook leuk voor kinderenOok leuk voor kinderen

Informatie

Centrum 
Grote Markt, voor het Stadhuis

Zaterdag en zondag 10.00 - 17.00 uur

Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets, deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
Het programmaboekje is vanaf half augustus gratis af te halen bij onder andere het Stadskantoor, de VVV’s, de Grote Kerk, de bibliotheken en de deelnemende monumenten. 
Of download het programmaboekje via deze website (klik hier)