Open Monumentendag Breda

12. Nieuwe Veste - Huis Ocrum

Wees welkom bij Nieuwe Veste, gevestigd in één van de meest bekende Hofhuizen van Breda. Het Huis Ocrum in de Sint Janstraat, werd herbouwd na de stadsbrand van 1534.  
In januari 1536 kochten twee edellieden, Jean de Hocron en Nicolaes d’Aubermont, een stuk grond met de restanten van een afgebrand huis. Deze edellieden bekleedden een functie aan het hof van graaf Hendrik III van Nassau. Nog in hetzelfde jaar begonnen ze met de bouw van een nieuw huis. De heren hebben het groots aangepakt, ze waren immers niet voor niets edellieden.
Het complex werd in een paar jaren enkele keren uitgebreid en omvatte uiteindelijk drie vleugels rond een binnenplaats, een traptoren met een vroegrenaissance stenen trap en een poort naar de straat. De naam Hocron werd later verbasterd tot Ocrum.

Het enorme pand heeft in zijn leven heel wat bestemmingen gehad. Meerdere malen zijn Huis Ocrum en het naastgelegen Huis Hersbeek samengevoegd en gesplitst. Hiervan zijn de sporen op verschillende plaatsen nog zichtbaar in de vorm van dichtgemetselde doorgangen. Het pand heeft onder andere nog gediend als klooster, ambassade, koninklijk onderkomen, militair magazijn, weeshuis en kunstacademie Sint Joost.

In de jaren 1991-1993 is Huis Ocrum onderdeel uit gaan maken van de gezamenlijke huisvesting van bibliotheek en Centrum voor de kunsten 'De Nieuwe Veste'. Het nieuwe gedeelte is in 1996 ontworpen door de architect Herman Hertzberger.

Moerbeibomen
Bij deze nieuwbouw zijn de eeuwenoude, bijzondere, zwarte moerbeibomen in de voormalige tuin van Huis Ocrum gespaard. De bomen werden rond 1780 geplant. Ocrum was toen eigendom van Mr. Gerrit Willem Motman, rentmeester van de prinselijke domeinen. Van oorsprong komt de moerbeiboom uit Iran en Armenië en vanaf de middeleeuwen is hij ook in Europa verspreid. Moerbeibomen groeien langzaam, worden zes tot acht meter hoog en hebben een brede kruin. De zwartrode zoete vruchten lijken op frambozen en zijn zeer kwetsbaar. Hoewel de tuin van het huis Ocrum steeds verder werd bebouwd bleven de moerbeibomen bewaard en vormden zelfs het uitgangspunt voor de uit 1995 daterende nieuwbouw voor de Nieuwe Veste. Nog steeds genieten veel mensen
dagelijks van deze prachtige bomen.

Weer een verbouwing
In 2019 is gestart met weer een ingrijpende verbouwing. Voor deze verbouwing van de Nieuwe Veste werd wederom een beroep gedaan op architect Herman Hertzberger, die begin jaren negentig ook verantwoordelijk was voor het oorspronkelijke ontwerp van het gebouw. De inmiddels 87-jarige Hertzberger koos in het nieuwe ontwerp, in samenspraak met de ontwerper van het interieur, Jan-David Hanrath, voor een ruimer en opener karakter.

Het vertrouwde beeld van de bibliotheek lacht je tegemoet bij de entree. De geur van boeken is als vanouds, heerlijk vertoeven tussen de kasten. Alles hetzelfde en toch geheel anders. Bij de entree een expositiewand en de Blind Wall. Dit kunstwerk van de Berlijnse kunstenaar Henning Wagenbreth staat voor één van de belangrijkste waarden die de stad Breda nastreeft, namelijk inclusiviteit. Het geeft aan dat iedereen welkom is. Een stad waar iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Waarin iedereen er toe doet en meetelt.

De voorgevel is in 1887 vervangen. Oorspronkelijk bestond deze uit rode baksteen met natuurstenen
banden en kruiskozijnen. In 1995-1996 werd het complex gerestaureerd.

Culturele Markthal
En via de trap kom je terecht in de Culturele Markthal. Hier worden workshops, presentaties en optredens verzorgd. Een podium voor de stad. Zin om hier ook een keer iets te ondernemen? Laat het ons weten. (info@nieuweveste.nl)
Ook kun je informatie vinden over het cursusaanbod op gebied van muziek, beeldende kunst, schrijven, theater, dans, film en fotografie. Daarnaast is er een creatieve makersbase en worden er cursussen op het gebied van Nederlandse taal en gebruik van digitale middelen gegeven. Verder ondersteunt Nieuwe Veste het onderwijs in Breda op het gebied van cultuureducatie.

Met het OCRUM huis als basis, door de eeuwen heen verbouwd en ontwikkeld is Nieuwe Veste een beeldbepalend complex in de stad geworden.
Een prachtige, inspirerende ontmoetingsplaats waar iedere Bredanaar welkom is.
Voel je vooral welkom om rond te lopen en neem ook eens een kijkje in de Culturele Markthal en bij de bomen in de binnentuin. Hier kun je rond de drie moerbeibomen zitten om te lezen, te kletsen, een kop koffie te drinken of gewoon uit te rusten om daarna naar een volgend pand te lopen tijdens dit monumentenweekend.

Leuk dat je bij ons in huis was.Nieuwe Veste, Molenstraat 6 - (Centrum) | Zaterdag 09.00 - 17.00 en Zondag 12.00 - 17.00 uur

Lees meer

Mooi is het relaas dat het Bredase hofhuis Orcum - met de Oostenrijkse plaats Innsbrück verbindt. Daar kwam enkele eeuwen geleden een pelgrimage opgang naar een beeld van Onze-Lieve-Vrouwe van Foy, dat in de 17e eeuw op de binnenplaats van Huis Ocrum - destijds een jezuïetenklooster - had gestaan. Totdat Frederik Hendrik Breda in 1637 op de Spanjaarden heroverde en hier voor het roomse geloof weinig ruimte meer bleef. Het Mariabeeld uit de Veemarktstraat belandde langs vele omwegen in Oostenrijk, waar ook een pelgrimslied ontstond dat naar de Bredase herkomst van het beeld verwijst. In 1952 kwam door toedoen van een directeur van kunstacademie St.-Joost - destijds in Ocrum gehuisvest - een gipsen afgietsel naar Breda. Dat exemplaar siert, lang ná de verhuizing van de academie naar de Beukenlaan, nog altijd de kamer van de St.-Joostdirectie.

LEUKE WETENSWAARDIGHEID: Geldzucht Nu zijn geldzucht en fraude van alle tijden en aangezien pelgrims altijd goed zijn voor geld in het laatje, steekt de zonde ook op bedevaartsplaatsen gemakkelijk de kop op. Zelfs religieuzen zijn er niet van gevrijwaard. Zo flesten de 16e-eeuwse Zwarte Zusters de boel met bloedende kruis- en Christusbeelden in hun klooster op de hoek van de Molenstraat en de Oude Vest. De échte naam van hun wonder luidde ossenbloed. Hun ontmaskering door het stadsbestuur betekende in 1580 de definitieve opheffing van het klooster.

Mijn programma

(0) Items toegevoegd

Legenda

  • InformatiepuntInformatiepunt
  • Minder goed toegankelijkMinder goed toegankelijk
  • Eten & drinkenEten & drinken
  • Rondleiding, lezing, vertellerRondleiding, lezing, verteller
  • Muziek, theater en dansMuziek, theater en dans
  • Ook leuk voor kinderenOok leuk voor kinderen

Informatie

De informatiestand is zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur en is te vinden op de Grote Markt voor het Stadhuis. Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets, deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
Er is dit jaar geen fysiek programmaboekje gemaakt. Alle informatie is terug te vinden op de website. In het weekend van 11 en 12 sept is de laatste actuele informatie te vinden op Facebook @openmonumentendagbreda. 

Wel is er een magazine uitgebracht. Download het hier