Open Monumentendag Breda

5. Koningin Wilhelmina Paviljoen

Let op! In tegenstelling tot de vermelding in het programmaboekje is de openingstijd op Zondag 9 september van 13.00 - 17.00u

Komende vanuit het Valkenberg richting centrum loop je recht af op het Koningin Wilhelmina Paviljoen (KWP), in de Bredase volksmond de oude HBS genaamd. Een markant en statig gebouw, prominent gelegen aan het Kasteelplein. Gebouwd in 1867 volgens de meest revolutionaire inzichten van toen aan de hand van een ontwerp van de Bredase stadsarchitect A.J.F. Cuypers. Het gebouw is opgericht als huisvesting voor de eerste Bredase “Hoogere Burger School” (HBS), een schooltype opgericht naar de principes van de 19e-eeuwse liberale staatsman Thorbecke.

Wegens ruimtegebrek verhuisde de HBS in 1902 naar een andere vestiging in Breda. Het pand werd vervolgens aangekocht door het rijk en gevoegd bij de gebouwen van de Koninklijke Militaire Academie (KMA). Vanaf die tijd heeft het gebouw tal van bestemmingen gehad waaronder de bibliotheek van de KMA en een uitgeverij van militaire voorschriften. Later werd het een lesgebouw voor de cadetten. Wegens bouwkundige gebreken was een grondige restauratie noodzakelijk die in 2008 werd afgerond. Bij die gelegenheid kreeg het gebouw een officiële naam, geheel in de traditie van de KMA vernoemd naar een van de leden van het Koninklijk Huis, het Koningin Wilhelmina Paviljoen.

Op de benedenverdieping vind je tegenwoordig de permanente expositieruimte van de Historische Verzameling van de KMA. Daar wordt aan de hand van foto’s, oude prenten documenten en attributen, waaronder historische uniformen en wapen, de geschiedenis verteld van de vroegere en huidige bewoners van het Kasteel van Breda.

Tijdens de Open Monumenten Dagen kun je hier de thematentoonstelling bezichtigen over prins Filips-Willem, de oudste zoon van Willem van Oranje, die na zijn langdurige gijzeling aan het Spaanse Hof in Madrid, een belangrijke economische impuls gaf aan de stad Breda, die in het toenmalige Europa een belangrijke economische en strategische positie innam.

Je krijgt uitleg over de Tiendaagse Veldtocht aan de hand van twee grote olieverfdoeken en je kan de historische maquette van het Kasteel van Breda anno 16e eeuw bezichtigen.Kasteelplein 10 (Centrum) | Zaterdag 11.00 – 17.00 uur, Zondag 13.00- 17.00 uur

Lees meer

Het Koningin Wilhelmina Paviljoen is gebouwd in 1867 volgens de meest revolutionaire inzichten van toen aan de hand van een ontwerp van de Bredase stadsarchitect A.J.F. Cuypers. Het gebouw is opgericht als huisvesting voor de eerste Bredase “Hoogere Burger School” (HBS).

Wegens ruimtegebrek moest de HBS in 1902 verhuizen naar een andere vestiging in Breda. Het pand werd vervolgens aangekocht door het rijk en gevoegd bij de gebouwen van de KMA.

Vanaf die tijd heeft het gebouw tal van bestemmingen gehad waaronder de bibliotheek van de KMA en een uitgeverij van militaire voorschriften. In de na-oorlogse periode vanaf 1949 diende het gebouw ondermeer als lesinrichting en practicum voor de verbindingsdienst en na een renovatie in 1975 voor een korte periode opnieuw als algemeen lesgebouw. Weer later werd het een magazijn voor kleding en uitrusting van de cadetten en de kleermakerij. Wegens bouwkundige gebreken was opnieuw een grondige restauratie noodzakelijk die in 2008 werd afgerond. Bij die gelegenheid kreeg het gebouw een officiële naam, geheel in de traditie van de KMA vernoemd naar een van de leden van het Koninklijk Huis, het Koningin Wilhelmina Paviljoen. Sinds die tijd is het gebouw het onderkomen van de sectie communicatie van de Nederlandse Defensie Academie en een afdeling van de defensie personeelswervingsorganisatie.

In het Koningin Wilhelmina Paviljoen is de permanente expositieruimte van de Stichting Historische Verzameling. In deze expositie wordt de geschiedenis van het Kasteel van Breda en zijn bewoners door de tijden heen verbeeld door middel van prenten, foto’s, documenten, gebruiksvoorwerpen van de cadetten en historische wapens en uniformen.

Activiteiten bij Koningin Wilhelmina Paviljoen

Mijn programma

(0) Items toegevoegd

Legenda

  • InformatiepuntInformatiepunt
  • Minder goed toegankelijkMinder goed toegankelijk
  • Eten & drinkenEten & drinken
  • Rondleiding, lezing, vertellerRondleiding, lezing, verteller
  • Muziek, theater en dansMuziek, theater en dans
  • Ook leuk voor kinderenOok leuk voor kinderen

Informatie

Centrum 
Grote Markt, voor het Stadhuis

Zaterdag en zondag 10.00 - 17.00 uur

Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets, deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
Het programmaboekje is vanaf 16 augustus gratis af te halen bij onder andere het Stadskantoor, de VVV’s, de Grote Kerk, de bibliotheken en de deelnemende monumenten. 
Of download het programmaboekje hier.