Open Monumentendag Breda

1. Grote Kerk

Icoon van de stad Breda

De Grote Kerk was en is de belangrijkste kerk van Breda. De rijke (bouw)geschiedenis is moeilijk in een paar woorden samen te vatten. Er is vrijwel continu aan de kerk gewerkt. Net als tegenwoordig wilden de mensen af en toe iets nieuws. Met name de rijke adel betaalde voor nieuwe beelden, schilderijen en meubels in de kerk. Zij lieten zich ook begraven in de kerk, omdat ze geloofden dat je dan een stukje dichter bij God was. Vandaar de vele praalgraven in de kerk, onder andere van de Nassau’s.

Beeldenstorm
Maar sommige gelovigen vonden al die pracht en praal maar niets. Deze protestanten kwamen in conflict met de katholieken. In het jaar 1566 liep dat helemaal uit de hand. Protestanten sloegen overal in kerken alles kort en klein: de Beeldenstorm. Ook in de Grote Kerk in Breda zie je nog steeds beelden met kapotgeslagen gezichten.

Willem van Oranje-Nassau
De Spaanse koning was toen heerser over de Nederlanden. Hij kwam de katholieke bevolking te hulp en er brak oorlog uit: de Opstand. De Nederlandse leider van de Opstand, Willem van Oranje-Nassau, moest vluchten uit Breda. Als hij in Breda had kunnen blijven zou hij waarschijnlijk bij zijn voorouders in de Grote Kerk begraven zijn! Stel je voor…Kerkplein 2 (Centrum) | Zaterdag en zondag 11.00 - 17.00 uur

Activiteiten bij Grote Kerk

Mijn programma

(0) Items toegevoegd

Legenda

  • InformatiepuntInformatiepunt
  • Minder goed toegankelijkMinder goed toegankelijk
  • Eten & drinkenEten & drinken
  • Rondleiding, lezing, vertellerRondleiding, lezing, verteller
  • Muziek, theater en dansMuziek, theater en dans
  • Ook leuk voor kinderenOok leuk voor kinderen

Informatie

Centrum 
Grote Markt 38, voor het stadhuis

Zaterdag en zondag 10.00 - 17.00 uur

Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets,deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
De programmafolder is vanaf donderdag 4 augustus 2016 gratis af te halen bij onder andere het Stadskantoor, de VVV’s, de Grote Kerk, de bibliotheken en de deelnemende monumenten. Of hier te downloaden.