Open Monumentendag Breda

12. De Koepel

De Koepel maakt je klein

LET OP: voor de toegang tot de Koepel moet je reserveren. Dat kan vanaf 15 augustus met de rode reserveerknop.

De koepelgevangenis werd in de periode 1882-1886 gebouwd door Johan Frederik Metzelaar. Deze architect maakte veel ontwerpen voor justitie. Eerder realiseerde hij al de koepelgevangenis in Arnhem, die nagenoeg identiek is. Zijn zoon Willem Cornelis Metzelaar, was tijdens de bouw in Breda zijn assistent en volgde zijn vader op. Hij bouwde later ook nog de derde koepelgevangenis in Haarlem.

De theorie achter de ronde vorm voor een gevangenis kwam uit Engeland. Door deze vorm konden de bewakers de hele gevangenis overzien vanuit het midden. Dit panoptikonprincipe werd in 1791 bedacht door Jeremy Bentham. De term panoptikon komt uit het Grieks: pan=alle(s), optikon=zien. De ronde plattegrond van het koepelgebouw heeft een doorsnede van 63 meter en de totale hoogte is 37,9 meter. De enorme omvang van de centrale ruimte staat in schril contrast tot de kleine cellen. In de koepel word je als gevangene letterlijk heel klein.

De koepel heeft een imposante kasteelachtige toegangspoort, die we ook terugzien bij de andere koepelgevangenissen en bij de gevangenis van Scheveningen. De symboliek van deze architectuur is krachtig: wie hier binnengaat komt niet eenvoudig meer naar buiten.

De koepelgevangenis maakt onderdeel uit van een complex met onder ander bewaardershuisjes en het oude gerechtsgebouw, ook een ontwerp van Willem Cornelis Metzelaar.
Nassausingel 26 (Centrum) | Zaterdag en zondag – alléén op inschrijving

Activiteiten bij De Koepel

Mijn programma

(0) Items toegevoegd

Legenda

  • InformatiepuntInformatiepunt
  • Minder goed toegankelijkMinder goed toegankelijk
  • Eten & drinkenEten & drinken
  • Rondleiding, lezing, vertellerRondleiding, lezing, verteller
  • Muziek, theater en dansMuziek, theater en dans
  • Ook leuk voor kinderenOok leuk voor kinderen

Informatie

Centrum 
Grote Markt 38, voor het stadhuis

Zaterdag en zondag 10.00 - 17.00 uur

Enkele monumenten en activiteiten zijn niet toegankelijk voor mindervaliden. Dit is aangegeven met een icoontje.
Toegankelijkheid
Neem de fiets,deze kun je op vele plaatsen gratis parkeren in een openbare fietsenstalling.
De programmafolder is vanaf donderdag 4 augustus 2016 gratis af te halen bij onder andere het Stadskantoor, de VVV’s, de Grote Kerk, de bibliotheken en de deelnemende monumenten. Of hier te downloaden.