Je kan nog steeds de citygame CREDO - Het verborgen pad van Breda spelen!
Willem van Oranje heeft honderden jaren geleden een belangrijk document verborgen op een geheime plek in Breda. Een ridderorde en een kloosterorde azen al eeuwen op dit document. Ze willen beide als eerste de locatie vinden en het document in bezit krijgen. Maar dan verschijnt er een slimmerik op het toneel. Hij schakelt jou en je team in om op pad te gaan en het mysterie te ontrafelen. Je duikt onder in de geschiedenis van Breda en komt op je weg langs de mooiste monumenten. Lukt het jou en je team om de locatie te achterhalen en het document te vinden?
De Grote Kerk Breda is gebouwd in de 15e eeuw in de schitterende stijl van de Brabantse Gotiek op initiatief van de voorvaderen van het Nederlands Koninklijk Huis.
Met indrukwekkende renaissance ornamenten, grafmonumenten en gewelf- en muurschilderingen is de kerk een belangrijk Nederlands rijksmonument. Vol details en verborgen schatten is het een plek van vele verhalen voor iedereen, van jong tot oud. Iedereen is welkom!
Onder leiding van het Klokkenluidersgilde beklim je de ruim 300 treden van de toren van de Grote Kerk Breda. Gidsen van Gilde de Baronie vertellen je meer over de Torenwachterskamer en de omgang.
Onderweg kom je meer te weten over de toren en op 60 meter hoogte wacht je een adembenemend uitzicht.
Lees verder voor meer informatie over tijden en minimum leeftijd
Enthousiaste gidsen van het Gilde de Baronie leiden je rond en vertellen je over de geschiedenis en verborgen schatten van de Grote Kerk Breda.
Benieuwd naar het statige gebouw aan de Grote Markt waar sinds de 13e eeuw de Bredase besluitvorming plaatsvindt? In het Stadhuis is dit jaar weer van alles te doen. Van een tentoonstelling door archeologie tot rondleidingen door de Raadszaal. Of bekijk de prachtige schilderijen die in het pand hangen!
Boven in het Stadhuis op de grote markt is de raadzaal, de politieke arena van de stad. Dit klinkt misschien wat spannend maar valt in werkelijkheid mee. Soms gaat het er verhit aan toe, maar het politieke gevecht is natuurlijk niet letterlijk. In Breda kunnen de fracties altijd goed met elkaar door één deur. Het is die deur die tijdens open monumentendag weer wijd opengaat. Wil je boven in het stadhuis een kijkje nemen in de prachtige, monumentale raadzaal? Zien waar het politieke debat plaatsvindt en de besluiten voor Breda genomen worden? Elk half uur geven raadsleden een presentatie. Over hoe de politiek werkt. En hoe je als inwoner invloed kunt uitoefenen. Neem plaats op een raadsstoel, bewonder de zaal en steek wat op over de lokale politiek.
Van 13.00 uur tot 16.30 uur is er elk half uur een presentatie van ongeveer 15 minuten .
Iedereen (max. 20 personen per groep) heeft dan een zitplaats in de zaal waar normaal de raadsleden zitten.
Geen vrije toegang; We verzamelen buiten op het Stadserf en per keer wordt er een groep van maximaal 20 personen mee naar boven genomen de raadzaal in.
Houdt onze website in de gaten voor de laatste actuele informatie m.b.t. de toegang!
Dit jaar bestaat de Markt 700 jaar. In de hal van het Stadhuis verzorgt Erfgoed Breda een tentoonstelling over de vondsten en vindplaatsen op en rondom de Grote Markt.
Van de skeletten bij de Grote Kerk tot de schoen en het drinkglas van één van de bewoners uit de omgeving.
Kinderen kunnen de archeologen helpen met puzzelen met scherven.
Kun jij de voorwerpen weer compleet maken? Dan ben je een echte archeoloog!
In de trouwzaal van het Stadhuis is de ontroerende muzikale theatervoorstelling "Hallo Bandoeng!" te zien, over de waarde te weten waar je vandaan komt.
In een vergeten ruimte tracht een telefoniste al 40 jaar lang oude verdwaalde berichten uit de ether op te vangen. Berichten die Nederland nooit hebben bereikt. Ze probeert familiegeheimen uit het voormalig Nederlands-Indië te ontrafelen en de pijnlijke ‘radiostilte’ te doorbreken. De enige persoon die haar antwoorden kan geven, is haar vader. Maar hij zwijgt.
Actrice en theatermaakster Loulou Rhemrev is van Indische afkomst. Naast geromantiseerde verhalen over de Tempo Doeloe krijgt zij een onbegrepen spanning mee van haar vader. Het blijken diepliggende ‘geheimen’ die worden verzwegen omdat ze té aangrijpend zijn. Ze gaat op zoek naar de vragen die haar leven beheersen.
“Herinneren is een vorm van ontmoeten.”
Twee voorstellingen op zaterdag 11 september om 12.00 uur en 15.15 uur. Let op! de voorstelling van 12.00 uur wordt verschoven naar 13.00u.
Per voorstelling max. 25 zittende bezoekers.
Alleen toegang na reservering via deze website
Het Kasteel van Breda is meestal gesloten vanwege de militaire functie die het heeft. Maar tijdens het open monumentenweekend is de KMA voornemens om (onder voorbehoud van de dan geldende COVID veiligheidsmaatregelen) rondleidingen aan te bieden op het terrein van het Kasteel!
*Deelname aan de rondleiding is alleen mogelijk na een speciale inschrijving via deze website! Klik op de knop LEES VERDER voor de details!*
Onder leiding van gidsen van de Stichting Historische Verzameling KMA krijg je een rondleiding over het terrein. Die duurt ongeveer 1 uur. Het is niet mogelijk om het Kasteel binnen te gaan vanwege de verbouwing.
Het Begijnhof Breda bestaat uit twee aan elkaar grenzende hofjes met 29 woningen een kerk, zaal en pastorie. Het grote hof dateert uit 1535. Midden in het hof ligt een kruidentuin met 300 verschillende kruiden. Het kleine hof is een in 1863 gerealiseerde uitbreiding van het grote hof. De kerk en de pastorie dateren van 1838 en 1850. Het Begijnhof is de op een na oudste instelling van ons land.
Het Begijnhofmuseum geeft inzicht in de leefwereld van de Bredase begijnen.
Op de begane grond ziet u een woonkamer en keuken zoals een begijn vroeger had. Boven worden in kleine opstellingen verschillende aspecten uit het begijnenleven belicht.
Boven worden in kleine opstellingen verschillende aspecten uit het begijnenleven belicht. Ook draait er een audiovisueel programma onder de naam ‘Bruiden van Christus’ en zijn enkele bijzondere relieken te zien uit de collectie Hamers-IJsebrand.
De intieme Catharinakerk van het Begijnhof dateert uit 1838. Ze wordt tegenwoordig beheerd door de Parochie Breda Centrum. De begijnhofkerk is in 1836-1838 gebouwd in ‘waterstaatsstijl’. Het kerkinterieur ademt nog helemaal de sfeer van het 19e-eeuwse, vrome katholicisme. Pastoor Van Zon was verantwoordelijk voor de bouw van de nieuwe kerk op het hof. Hij financierde dit gebouw met eigen particuliere gelden.
Catharinastraat 23 - 81 (Centrum) ǀ Zaterdag 12.00 - 16.00 uurDe Waalse Kerk ligt direct naast het Begijnhof aan de Catharinastraat. Dit is geen toeval. De in 1440 in opdracht van Johanna van Polanen gebouwde Wendelinuskapel is van 1535 tot 1649 in het bezit geweest van de begijnen. In 1590 werd het al even overgenomen door de Walen die in 1649 de kerk definitief kregen toegewezen. Een belangrijk object in de kerk is de 15e eeuwse toegangsdeur die van 1649 tot 1983 was ingemetseld.
Bezichtig deze historische locatie en ontdek hier meer over de eerste prins van Oranje-Nassau: Rene de Chalon.
Tijdens Open Monumentendagen spelen Bredase Jazzmuzikanten Oude Stijl Jazz muziek in de Waalse Kerk. Geniet van optredens van o.a. de Goody Goody Jazzband, Dirty Dozen jazzband, Mollies Jazz bunch, Jazz O'leans, the Old Fashion Band, Orange Town Jazzband en de Blue Marble Silver Cornetband.
Je kan gedurende dag vrij binnenlopen. In de kerk staan stoelen klaar, zodat je zittend van de heerlijke jazzklanken kan genieten. Let op vol = vol!
Een expositie van schilderijen en tekeningen door diverse Bredase kunstenaars.
"Verlegging der Weeckmarkt te Breda van Maandag op Dingsdag, met 't recht der Lakenneering aldaar". Zo kopt het oudste geschiedenisboek het ontstaan per 5 oktober 1321 van de wekelijkse dinsdagmarkt. Nu dus 700 jaar. In de Waalse kerk kan je tijdens het open monumentenweekend een expositie over het ontstaan van markten in het algemeen en de Bredase weekmarkt in het bijzonder bekijken.
Maak een rondrit in de antieke paardentram van Stalhouderij Joosen, die getrokken wordt door twee volbloed paarden.
De gratis rondrit duurt ca. 25 min. en voert door het centrum en groene hart van Breda.
Stalhouderij Joosen verzorgt speciaal voor Open Monumentendagen, rondritten door het historische Breda.
Dit jaar zal er gereden worden in een huifkar, zodat ook dit ritje coronaproof kan plaatsvinden. Lees verder over de toegangsregels.
Geschied- en Oudheidkundige Kring ‘De Oranjeboom’ brengt de geschiedenis van Stad en Land van Breda met publicaties, lezingen en symposia onder de aandacht van een groot publiek.
Doe mee met de fotospeurtocht door het centrum van Breda. Tijdens de openingstijden van de informatiestand van OMD Breda kan je de speurtocht gratis ophalen. De fotospeurtocht is samengesteld met Stadsfotograaf Breda en duurt ongeveer een uur.
Blind Walls Gallery is hét museum op straat. Internationale kunstenaars werken aan een groeiende collectie ‘murals’ geïnspireerd op het verleden, heden en de toekomst van Breda. In 2017 ontving Blind Walls Gallery de Brabantse Erfgoedprijs. Open Monumenten Dagen Breda heeft twee tours gekocht voor zondag 12 september. Schrijf je nu gratis in en wandel met een gids van Blind Walls door de binnenstad en ontdek de muurschilderingen en de verhalen.
Blind Walls Gallery is hét museum op straat. Internationale kunstenaars werken aan een groeiende collectie ‘murals’ geïnspireerd op het verleden, heden en de toekomst van Breda.
In 2017 ontving Blind Walls Gallery de Brabantse Erfgoedprijs.
De Lutherse kerk is verscholen tussen de Veemarktstraat en het Stadserf.
In 1777 kochten de Lutheranen deze toenmalige patriciërswoning.
De ondergrondse keuken (nu de crypte) dateert uit het begin van de 16e eeuw. In 1964 zijn kerk en keuken op de monumentenlijst geplaatst.
De groei van de Lutherse gemeente door de tijden heen hing nauw samen met de komst van militairen uit Europa, met name uit Duitsland, die hier gelegerd werden.
Op zaterdag zal het Arthema Kwartet 4 x een uitvoering geven van een speciaal geschreven arrangement van ‘Fantastic Beasts And Where To Find Them'. De voorstelling is speciaal gemaakt voor basisschoolkinderen. Lees verder voor meer informatie.
Het Arthema Strijkkwartet is een internationaal ensemble dat in Tilburg is opgericht. De spelers komen uit Spanje, Portugal, Noorwegen en Nederland. In de afgelopen jaren heeft het ensemble gespeeld in onder andere de Willem II Toonzaal, Muziekgebouw Eindhoven en het Concertgebouw Amsterdam. Het kwartet probeert tijdens concerten hun liefde en passie voor muziek over te brengen tot het publiek. Daarnaast proberen ze een nieuw en jong publiek te bereiken door klassieke muziek aan te bieden op een vernieuwende manier.
Het programma in de Lutherse Kerk zal bestaan uit enkele delen van de filmmuziek van de film ‘Fantastic Beasts And Where To Find Them’. De originele muziek van deze film is gecomponeerd door James Newton Howard, maar altviolist Nikolaï Clavier heeft het stuk speciaal voor het Arthema kwartet gearrangeerd.
Lees verder voor de details
In de consistoriekamer ontsluiert KADeR ZOMeR haar kunstwerken van woord naar beeld
KADeR ZOMeR (Kunst Achter De Ramen) is een kunstproject dat momenteel werken van Bredase kunstenaars exposeert in de etalages van de Veemarktstraat 44 t/m 60.
Enkele van deze kunstenaars tonen ook hun kunstenaarsboeken in de consistoriekamer
Tijdens de Open Monumentendagen zijn doorlopend rondleidingen door de Sint-Antoniuskathedraal.
Je wordt meegenomen langs bijzonder religieus erfgoed in de kerk, waaronder de preekstoel, het hoogaltaar en het bedevaartsbeeld van Maria van Kevelaer.
Je denkt misschien dat de Grote Kerk een kathedraal is, maar de échte kathedraal staat in de St. Janstraat. De H. Antoniuskathedraal staat wat onopvallend opgesteld tussen de huizen en cafés. Maar kom je binnen, dan stap je een prachtige neoclassistische waterstaatskerk binnen waar de bisschop van Breda tegenwoordig zijn zetel heeft staan. Een verrassende ruimte van stilte en rust in de drukke binnenstad
In de kathedraal worden doorlopend rondleidingen verzorgd.
Als je via de Molenstraat de Nieuwe Veste nadert zou je niet verwachten dat dit bijzondere pand zoveel prachtigs herbergt. Van monument tot een gebouw klaar voor de toekomst. Een inspirerende ontmoetingsplaats waar iedere Bredanaar welkom is.
Zaterdag is er van alles te beleven omdat het de laatste dag van de open week is. Heb je altijd al een instrument willen bespelen, wil je leren hoe je écht een goede foto kunt maken of wil je met dans en theater jouw creativiteit uiten. We hebben een bomvol aanbod. Misschien kun je een graantje meepikken tijdens je bezoek aan het monument Ocrum.
Stedelijk Museum Breda is tijdens de Open Monumentendagen uiteraard ook open voor bezoek. Het poortgebouw, de foyer en de shop zijn vrij toegankelijk.
Bij een bezoek aan het poortgebouw lees je over het oude mannenhuis dat hier in de 17e eeuw gevestigd was en waarvan de contouren nog altijd zichtbaar zijn. Anders dan voorgaande jaren is de patio deze keer niet gratis te bezoeken.
Je kunt de tentoonstellingen in het museum alleen bezoeken met een geldig entreebewijs. Kijk voor meer informatie op de website www.stedelijkmuseumbreda.nl
Achter de deuren van het Weeshuys aan het Kloosterplein bevindt zich een goed bewaard geheim: de twee 18de-eeuwse stijlkamers worden zelden opengesteld voor publiek. Kunstenaar Jan Hendrik Fredriks groeit zelf op in het Weeshuys en krijgt later de uitnodiging om de wanden rijkelijk te beschilderen. Onder andere het goudleren behang in de regentenkamer is typisch voor de Régence-stijl uit die tijd.
Stedelijk Museum Breda organiseert op beide dagen rondleidingen in Het Weeshuys. U kunt het pand alleen bezoeken met een rondleiding, in een kleine groep (max. 6 personen). Er is aandacht voor de voorgevel, de geschiedenis en de stijlkamers.
Lees verder voor de tijden en toegangsregels.
Al in 1602 nam ds. Henricus Boxhorn het initiatief om een weeshuis te stichten voor de protestantse wezen in de stad. Het probleem was dat zij tot die tijd vaak werden opgenomen in katholieke pleeggezinnen en dat was uiteraard niet wenselijk. Het Burgerweeshuis werd ondergebracht in het voormalige klooster van de Zwarte Zusters aan de Oude Vest. De dagelijkse gang van zaken werd geregeld door de ‘binnenvader en -moeder’, terwijl de bestuurs- en financiële zaken werden geregeld door de regenten en regentessen. In de tweede helft van de 18de eeuw werden de stijlkamers vormgegeven waar zij hun vergaderingen konden houden. De ornamenten en beschilderingen representeren het aanzien dat zij hadden.
Toen het pand aan het eind van de 19de eeuw werd gerenoveerd zijn de rijkversierde interieurs vrijwel in zijn geheel teruggeplaatst. De regentenkamer heeft o.a. goudleren behang, een decoratief plafond en een schouw met wapenschild, typisch voor de Régence-stijl uit die tijd. Ook het plafond en de schouw van de regentessenkamer zijn rijkelijk versierd. In deze ruimte bevinden zich grote wandschilderingen van kunstenaar Jan Hendruk Fredriks uit 1887, zelf wees en opgegroeid in Het Weeshuys toen hij nog een klein jongetje was.
Gezien de kwetsbaarheid van de kamers en het naleven van de coronaregels is het alleen mogelijk het pand te bezoeken met een rondleiding. Lees bij de activiteit hieronder meer over de rondleiding en toegangsregels.
Dat jongensdromen soms werkelijkheid worden, blijkt uit de realisatie van Brouwerij de Beyerd. Hiermee herstelde De Beyerd in 2004 een stukje verloren Bredase traditie.
Waar in 1628 aan de Boschstraat brouwerij ‘De Drie Hoefijzers’ werd opgericht, is een kleine 400 jaar later het brouwers-ambacht terug in de straat. ‘Drie Hoefijzers Klassiek’ is dan ook het eerste bier dat hier volgens origineel recept gebrouwen wordt. Naast het Drie Hoefijzers brouwt de Beyerd ook verschillende bieren volgens eigen recept.
De koperen brouwketels en open gistkuipen geven zowel de brouwerij als het hiermee verbonden restaurant een bijzonder nostalgische sfeer. Achter de brouwzaal ligt de lagerkelder die aanzienlijk moderner aandoet.
Dit jaar zijn er geen rondleidingen door de brouwerij. Maar kom gerust een biertje drinken!
De oudste vermeldingen van De Olyton dateren uit 1500.
Bij de stadsbrand van 1534 is het gebouw verloren gegaan. Het huidige pand dateert uit 1791, blijkens het opschrijft op het front en de inscriptie in een baksteen.
In 1812 zijn het koetshuis en de hooizolder gebouwd. Hierna werd het pand nog een aantal malen uitgebreid en gemoderniseerd.
Op de twee schoorstenen staan windvaantjes die “olietonnen” voorstellen.
Gedurende de dag kan je genieten van swingende jazz 'classics' van Noorse bassist Thomas Winther Andersen en saxofonist Stan van de Wetering. Lees verder voor meer informatie.
Geniet tijdens je bezoek aan de Olyton van live muziek door Stan van de Wetering & Thomas Winther Andersen
De Noorse bassist Thomas Winther Andersen en saxofonist Stan van de Wetering vormen samen een duo dat garant staat voor een mix swingende jazz 'classics' van bebop tot swing en bovenal een duo waar u avontuurlijke solo's van kunt verwachten! Na deze rustige periode staan ze te popelen om weer live voor u te komen spelen tijdens deze bijzondere monumentendag.
Bezoek de Olyton voor een bezoek aan de prachtig gerestaureerde Stijlkamer/Herenkamer.
Boschstraat 35-37 (Centrum) | Zaterdag 12.00 – 16.00 uurIn het rijksmonument Huis van der Donck, waar ooit Verzorgingshuis Raffy gevestigd was, vind je tijdens Open Monumentendagen de pop-up expositie van Stichting Arjati.
De pop-up expositie geeft een beknopt overzicht van de geschiedenis van het KNIL.
In deze expositie gaat het niet alleen om de feitelijke geschiedenis, maar wordt ook aan de hand van 11 persoonlijke verhalen in woord en beeld gebracht hoe verweven het KNIL is met hun leven. Tegelijkertijd is de lange historie van Nederlands-Indië met Breda terug tet zien.
Veel Bredanaars kennen dit rijksmonument onder de naam Huize Raffy. Maar wist je dat het pand grote monumentale waarde heeft?
Het dateert oorspronkelijk uit de 16e eeuw. Maar het huidige huis, de twee achter elkaar gelegen vleugels met een kapconstructie met twee zadeldaken is gebouwd in de 17e eeuw. Het huis heeft een diepe ommuurde tuin.
Er woonden beroemde Bredanaars zoals Adriaan van der Donck (1618-1656) die hier zeer waarschijnlijk zijn jeugd heeft doorgebracht. Adriaan van der Donck is bekend als een van de stichters van de stad die later New York zou worden. Hij legde de basis voor de liberale, democratische, verlichte stad die New York nu is.
Rond 1900 heeft het pand veel van de huidige kenmerken gekregen door een andere bekende Bredase familie: Smits van Waesberghe. De voorgevel en de rijk gedecoreerde kamers dateren uit deze periode.
De Stichting Veteraan Autobussen koestert het rijdend erfgoed. Tijden de Open Monumenten Dagen Breda verzorgen zij met de oude BBA bussen twee routes op zaterdag 11 september en twee routes op zondag 12 september
Lees verder voor de routes en tijden
’t Zoet is de nieuwe naam voor het terrein van de voormalige suikerfabriek Breda.
De plek waar van 1872 tot 2005 in Breda suiker werd geproduceerd, verandert de komende jaren in een unieke locatie. Zo’n uitzonderlijke plek en het ambitieuze ontwikkelproces samen met de Provincie vraagt om een passende naam: ’t Zoet, Sweetspot van Brabant!
Je hebt nu de mogelijkheid om kennis te maken met het gebied! Tijdens een 1,5 uur durende rondleiding staan we klaar om u te verhalen over toen, nu en straks. De rondleiding is ook geschikt voor mindervaliden. Maar let op! Er is geen toilet aanwezig op het terrein!
Inschrijven voor de rondleidingen kan alleen via deze website. Lees verder voor meer informatie.
Nog maar één exemplaar is er over van Artis Forma. Het grote 3D vouwdieren doe-boek dat Gerrit de Morée in de jaren zestig ontwierp voor jong en oud. Verschillende kunstwerken van levensgroot formaat zijn gebaseerd op deze dieren, wat we weten dankzij de vele foto’s en schetsen die er nog wél zijn. Electron gaat dit-letterlijk enige- unieke exemplaar heruitgeven samen met Patrick Horward (kunstenaar en kleinzoon van Gerrit de Morée).
Van Mantelbaviaan tot edelhert; de tien dieren van Gerrit de Morée zijn tijdens Open Mounmenten Dag op zaterdag 11 september te bestuderen én te ‘bouwen’. Dus: handen uit de mouwen en vouwen!
Op het terrein van de machinefabriek Backer en Rueb werd, nadat het oorspronkelijke gebouw in 1958 geheel was afgebrand, het nieuwe bedrijfspand Electron gebouwd. Het pand bestaat uit drie gebouwonderdelen en heeft dienst gedaan als elektra- en schakelkastenfabriek
Tijdens de rondleiding door de Molukse kerk laten we je kennis maken met 'De geuren en kleuren van de Molukse kerk'. We blikken terug naar het verleden en onze gedeelde geschiedenis, vertellen over de Molukkers in Nederland en de tradities. Natuurlijk wordt er ook vooruit gekeken naar de toekomst.
Voor de rondleiding moet er vooraf via de website een plek gereserveerd worden. Lees verder voor meer informatie.
Deze Molukse kerk, gebouwd in 1964 is een van de 61 Molukse kerken in ons land.
In 1951 kwamen zo’n 3500 KNIL- militairen, onze ouders met hun gezinnen, naar Nederland. Ze zouden hier maar tijdelijk zijn, zo werd het tegen hun gezegd . De overtocht van Molukse KNIL militairen en hun gezinnen – op twaalf scheepvaarten in 1951 – markeert de komst en het uiteindelijk verblijf van bijna 13.000 Molukse mannen vrouwen en kinderen. Met de schepen maakte, figuurlijk gesproken, ook het geloof de oversteek mee van het land onder de tropenzon naar de koele Nederlandse polder. Dat was voor meer dan negentig procent het protestantse geloof, naast een klein percentage rooms- katholieken en moslims. Met de KNIL- militairen reisden ook acht legerpredikanten mee, die de geestelijke verzorging direct na aankomst op zich konden nemen. In de bagage van soldaten en legerpredikanten kwamen ook de liederen en gebruiken uit de kerktraditie mee.
In 1963 zijn de eerste Molukse bewoners in Breda aangekomen. Niet lang daarna werd er begonnen met de bouw van de kerk en een jaar later werd het kerkgebouw opgeleverd en kreeg het de naam ‘Immanoe-el’ ( God zij met ons)
Tijdens het open monumentenweekend is de kerk alleen toegankelijk tijdens de rondleiding. De rondleidingen zijn op reservering. Lees verder voor meer informatie.
Het monumentale terrein de Seeligkazerne is veranderd in de schoolcampus van De Rooi Pannen. Het hoofdgebouw en beide arsenalen zijn volledig gerenoveerd en teruggebracht in de originele stijl. Daar waar de garnizoenen leerden hoe ze onze zuidelijke grens moesten verdedigen hebben de studenten nu lessen in Toerisme, Recreatie en Horeca. De functie van het terrein en de gebouwen is getransformeerd van “strijden voor vrijheid” naar “leren met plezier” om te gaan werken in de gastvrijheidsbranche.
Het kleine arsenaal is meerdere keren uit “zijn dak gegaan”. Het grote middenterrein was het exercitie terrein waar de militairen moesten oefenen in strategische veldslagen. De poort van het groot arsenaal laat duidelijk zien welke functie dit gebouw heeft gehad. Vandaag de dag zijn deze panden de basis voor het praktijkonderwijs van opleidingen van De Rooi Pannen.
Tijdens het open monumentenweekend zijn er verschillende activiteiten op het terrein. Schrijf je in voor rondleidingen of kom genieten van een kleinschalig en gezellig zomerfestival georganiseerd door Breda Buiten. Lees verder voor meer informatie.
Waar vroeger het militaire terrein van de Seeligkazerne was, zijn nu studenten van de Rooi Pannen te vinden. De panden zijn jarenlang afgesloten geweest voor publiek, dit is je kans om een kijkje te komen nemen. Benieuwd naar het militaire verleden, de Witte huisjes en de Arsenalen? De tweedejaars studenten van Travel & Hospitality leiden je graag rond over het terrein en door de gebouwen, ze vertellen je alles over het verleden en heden van dit terrein.
Op zaterdag 11 en zondag 12 september kan je deelnemen aan deze gratis rondleidingen. Lees verder voor meer informatie. Rondleidingen starten vanaf startpunt naast brasserie Reduit.
Naast de rondleidingen (wel inschrijven!) kun je bij De Rooi Pannen genieten van een kleinschalig en gezellig zomerfestival met muziek, theater, dans en kinderactiviteiten georganiseerd door Breda Buiten. Wat kan je verwachten? Vurige Flamencodans, meedoe-theater van The 100 hands en Judith Clijsters, Dansvisite door Dansnest, live muziek van Mama Jean, Rock-‘n-Rollband, dat is DD & The Tubescreamers en een gezelllig terras.
United Colors Breda stelt ook de vraag: hoe maak jij het?
Uit oprechte interesse voor iemand met zijn of haar creativiteit en vakmanschap op het gebied van hobby, cultuur of beroep. Dat brengt ontmoeting, verwondering en verbroedering.
Tijdens Open Monumentendagen ben je op zaterdag 11 september van harte welkom tussen 11.00 en 17.00 uur.
Met het gezamenlijke project United Colors Breda verbinden we De Teruggave met locals en internationals uit de buurt. Online, offline en zichtbaar in de wijk. Iedereen op zijn of haar manier. Vanuit de gedachte dat iedereen altijd wel iets heeft te vieren. Hoe klein of groot het ook is. Dus: wat vier jij vandaag?
Tijdens de Open Monumentendagen ben je op zaterdag tussen 11.00 en 17.00u van harte welkom het project te bekijken!
De Teruggave is het voormalige belastingkantoor aan de Gasthuisvelden. Een gebouw uit de jaren ’60 gebouwd op militair oefenterrein, getransformeerd tot gastvrije bedrijvigheid. Verleden, heden en toekomst komen samen in en rond De Teruggave.
In 1252 krijgt Breda stadsrechten. Om Breda goed te kunnen verdedigen, wordt de stad aan het begin van de 14e eeuw ommuurd. Rond deze kleine middeleeuwse stad liggen al singels.
Als je vandaag naar de plattegrond van Breda kijkt, zie je dat de singels nog steeds het stadshart van Breda omsluiten. Het singelgebied is een beschermd stadsgezicht.
SUP staat voor Stand Up Paddle en is de snelst groeiende watersport van dit moment.
Ontdek vanaf een supboard de monumentale singels van Breda. Je krijgt een GRATIS supclinic van ca. 1 uur en 30 minuten waarbij je de basis van het suppen leert.
Tijdens de tocht krijg je uitleg over de verschillende monumenten die langs de waterkant te zien zijn.
Lees verder voor meer informatie over het SUP-en en de inschrijving.
Voor veel mensen is de voormalige rechtbank aan de Sluissingel een bekend gebouw. Waarschijnlijk ben je hier toch nog nooit binnen geweest. Ga mee op OMD en bezoek de zittingszalen en het cellencomplex. Bekijk de expositie ‘Volg Vrouwe Justitia door Breda’ en doe mee aan de ‘Misdaad & Straf’ quiz.
Het gebouw is niet vrij toegankelijk. Toegang is alleen mogelijk na inschrijving op deze website. Lees verder voor meer informatie.
Tijdens de open monumentendagen worden er op zaterdag en zondag diverse rondleidingen georganiseerd. Enthousiaste personeelsleden van Ingenhousz leiden je rond en vertellen je alles over dit onlangs volledig gerestaureerde monument. Vergaap je aan de hoge plafonds, de monumentale ramen, maar ook geavanceerde apparatuur en het eigentijds, puur Nederlands design meubilair.
Ingenhousz is vrij toegankelijk.
Deelname aan de rondleidingen is alleen mogelijk op reservering via de website. Lees verder voor meer informatie.
Ingenhousz is een nationaal monument, een zinvol erfgoed, zowel historisch als architectonisch. Tot voor kort had het pand een onderwijsfunctie voor de Kweekschool, de PABO en De Rooi Pannen.
Bij Ingenhousz staan groei, ontwikkeling en verbinding centraal. Tegenwoordig kun je hier wonen, borrelen, lunchen, dineren, werken, feesten, ontmoeten, leren, rouwen, trouwen en vergaderen.
Alles komt en gaat samen onder één dak; THE NEW SCHOOL WAY.
Het Maczek Memorial Breda vertelt je meer over de bevrijding van Breda in 1944 en de strijd die de 1e Poolse Pantserdivisie hiervoor heeft geleverd. Op een interactieve manier, in woord en beeld, beleef je de indrukwekkende verhalen van de de jonge mannen die vochten onder leiding van Generaal Maczek. Ook zie je het originele uniform van Maczek, verschillende wapens, insignes, foto’s en nog meer!
Ettensebaan 17a (Princenhage) | Zaterdag en Zondag 11.00 - 17.00Vrijwilligers geven doorlopend rondleidingen door het Maczek Memorial Breda.
Ze vertellen je graag meer over de bevrijding van Breda in 1944 en de strijd die de Polen hiervoor hebben gevoerd. Maak kennis met verschillende mannen uit de 1ste Poolse Pantserdivisie en Generaal Maczek.
Met de vreugde van de bevrijding kwamen ook veel vragen op: Hoe gaat het met mijn geliefde, mijn vader, mijn broer, mijn kinderen, familie en/of vrienden? Hebben ze de oorlog overleefd? Waar zijn ze? Kunnen ze weer naar huis komen? Zo ja, wanneer?
De expositie Naar huis? geeft met beeld en verhaal een impressie van het verlangen naar thuis en de zoektocht naar familie, bekenden of zoals voor veel Poolse strijders gold, de zoektocht naar een nieuw (t)huis.
Het Princenhaags museum heeft zijn onderkomen in de oude portierswoning van Begraafplaats Haagveld. Deze woning dateert van 1934.
Aan deze portierswoning is geheel in stijl een expositieruimte gebouwd.
Princenhaags Museum en Stichting Veteraan autobussen slaan tijdens het weekend de handen ineen. Op het voorplein van het museum kan je de 87 jaar oude Ford bus (met parknummer 63) bekijken. Dit is een van de eerste bussen die door de BBA in 1934 werd aangeschaft. Deze bus is door de BBA in goede conditie gehouden en werd bij speciale gelegenheden als museumbus ingezet. In 1984 is bus 63 door de BBA overgedragen aan de S.V.A. nadat de bus enkele jaren was ondergebracht bij het Spoorwegmuseum in Utrecht.
In de huiskamer van het museum ontdek je alles over de BBA in de tentoonstelling die speciaal voor het open monumentenweekend is neergezet.
Sinds lange tijd is het weer mogelijk om de toren van de Sint Martinuskerk te Princenhage te beklimmen! Bij goed weer en voldoende animo is het mogelijk om in kleine groepjes van max. 10 personen naar boven te gaan. De beklimmingen vinden doorlopend plaats. Op het moment dat er genoeg mensen zijn, zal er een groepje naar boven gaan.
Lees verder voor meer informatie over tijden en minimumleeftijd
Tijdens de Open Monumenten Dagen 2021 kan de Sint Martinuskerk, vanuit de wijde omtrek een kenmerkend monument van Princenhage, eindelijk weer goed bewonderd worden. Een prachtgebouw dat generaties lang lief en leed in zich herbergt. Wat al voor velen van betekenis is en wat nog vele generaties doorgegeven moet kunnen worden. De Martinuskerk wil een gastvrije kerk zijn. Kom in alle rust de prachtige details eens van dichtbij bekijken, kom je verdiepen in de mooie glas in lood verhalen en de sfeer ervaren.
Haagsemarkt 2 (Princenhage) | Zaterdag 11.00 - 17.00, Zondag 12.00 - 17.00Milaan, Parijs en Den Haag; deze wereldsteden kregen eind 19de en begin 20ste eeuw prachtige winkelpassages. In die tijd verschenen ook de eerste warenhuizen. Breda kon niet achterblijven en bouwde Passage Zuidpoort. Het woord ‘passage’ is Frans voor ‘doortocht’. Een winkelpassage verbindt twee of meer straten via een overdekte doorgang met winkels.
Hoewel de jaren dertig in Nederland de crisisjaren worden genoemd, lijkt de situatie in Breda af te wijken. Het is opvallend dat er nog wordt gebouwd én hoe mooi de afwerking is, zowel binnen als buiten. Een aantal jaren eerder bouwden de eigenaren van brouwerij De Drie Hoefijzers hun nieuwe hoofdkantoor. En ongeveer gelijktijdig met de bouw van de passage koos de stad voor het neerzetten van een tweede watertoren in Belcrum. En hoewel de passage simpeler werd uitgevoerd dan oorspronkelijk de bedoeling was, heeft de aankleding nog altijd allure.
De passage staat op de monumentenlijst en kreeg in 2007 een eervolle vermelding van de Stichting Monumentenprijs Noord-Brabant. De winkelgalerij is een opvallend authentiek en gaaf architectonisch complex en de enige historische passage in Noord-Brabant
Ondernemer Ralph Geerts heeft hier zijn Italiaans restaurant Porta Sud gevestigd en speciaal voor de open monumentendagen kunt u genieten van een specifiek Italiaans gerecht. Ook starten er vanaf deze lokatie een fietstour en mini-exursie.
Lees verder voor meer informatie.
Tijdens de open monumentendagen organiseert OhSevenSix een mini- architectuur excursie over de werken van Frans Mol. Fiets (op je eigen fiets) langs drie werken van deze Bredase architect.
Frans Mol was een omnivoor, hij 'at' iedere stijl die hem te pas kwam. Tijdens de excursie bekijken we drie uiteenlopende ontwerpen van deze Bredase architect: de Passage Zuidpoort uit 1935, de villa's aan de Generaal van der Plaatstraat uit 1934 en huis Staekenborg aan de Brabantlaan uit 1954.
Lees verder voor meer informatie en hoe in te schrijven.
(Foto: muurschildering door Jan Strube - Frank Toeset)
Tijdens de open monumentendagen organiseert OhSevenSix een korte erfgoedwandeling met een terugblik op de omgeving op en rond het Van Coothplein. De wandeling wordt te voet gegeven. Er wordt aandacht besteed aan de verschillen tussen het Eclecticisme (schouwburg Concordia, voormalig Hotel van Ham), Art Déco (Grand Theatre en Passage Zuidpoort) en het Functionalisme (Passage Zuidpoort).
De wandeling duurt ongeveer 45 minuten en de start en finish is bij restaurant Porta Sud.
Per wandeling is er plaats voor maximaal 20 mensen.
Lees verder voor meer informatie.
(Foto: Grand Theatre - Frank Toeset)
Tussen 10.00 uur en 17.00 uur zijn doorlopend rondleidingen in de Sacramentskerk.
Zandberglaan 58 (Zandberg) | Zaterdag 11.00 – 17.00 uurDe traditionele jongens/mannenkoren zijn een typisch Europees fenomeen. Breda had er vele.
Thans is het jongens/mannenkoor van de Sacramentskerk het enige nog in Nederland en opgegaan in de Kooracademie Breda.
Naast de jongens en mannen maken ook meisjes deel uit van de Kooracademie.
De Sacramentskerk (met het eerste betonnen dak in Nederland) is hun thuisbasis.
Beide nemen een unieke plaats in, niet alleen binnen de kunst van Bredaas vermaak en vertier, maar ook ver daarbuiten.
Het Tessenderlandt Lyceum is oorspronkelijk gebouwd als Lagere Technische School (LTS) en bestaat uit meerdere gebouwonderdelen. Het gebouw is ontworpen in de stijl van het naoorlogs functionalisme. Hierbij staat de functie van het gebouw centraal. Dit is terug te zien in de verschillende gebouwonderdelen waarbij duidelijk is dat er theorie- of praktijklessen worden gegeven. Bijzondere elementen in de gevel zijn het gevelreliëf, de entree met betonnen luifel en de erker met een zogenoemd televisievenster aan de achterzijde van het hoofdgebouw. Zowel binnen als buiten zijn meerdere kunstwerken van verschillende kunstenaars te bewonderen.
Junior city guide studenten ontvangen tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 11 september bezoekers en geven uitleg. De kleinzoon van Gerrit de Morée geeft hier in de ochtend toelichting op het werk van zijn opa, kunstenaar Gerrit De Morée. En de bakkers en horeca hebben een hartelijke ontvangst voor je klaarstaan!
Lees verder voor meer informatie
Rijksmonument Korenmolen De Hoop is gebouwd in 1865.
Sinds 2020 is de molen eigendom van Stichting Molen Bavel die het in dat jaar gerestaureerd heeft. Sindsdien is de Molen weer in gebruik voor het vermalen van graan tot meel. De molenaars nodigen u van harte uit om deze oude Bavelse dame te komen bezoeken en haar schoonheid te bewonderen.
www.molenbavel.nl
Tijdens Open Monumentendagen zijn er elk half uur rondleidingen door de historische (in 1865 gebouwde) Bavelse molen. Onze gidsen vertellen je alles over de molen die na de restauratie in 2020 weer in gebruik is voor het malen van meel.
Rondleidingen zijn op inschrijving. Lees verder voor meer informatie
Speciaal voor de kinderen worden er tijdens het open monumentenweekend activiteiten georganiseerd. Doe mee aan de prijsvraag over de Bavelse Molen of aan de kleurwedstrijd en maak kans op een van de prachtige prijsjes.
De begraafplaats werd door de gemeente Breda per 2011 gesloten, maar blijft uiteraard van belang als historisch centrum van Bavel. Naast 19e en 20e eeuwse graven vind je er ook enkele 16e en 17e eeuwse zerken.
Tijdens het open monumentenweekend heb je nu de mogelijkheid om onder begeleiding van vrijwilligers rondgeleid te worden over het kerkhof. Zij geven uitleg over de geschiedenis van het kerkhof en wijzen je op bijzonderheden.
* Houd de website in de gaten voor meer informatie over de toegang tot het kerkhof *
Op het oude kerkhof van Bavel stond tot 1888 de middeleeuwse Brigidakerk. Met stenen van de afgebroken kerk werden een kapel en muur opgetrokken (rijksmonument).
De begraafplaats werd per 2011 gesloten, maar blijft van belang als historisch centrum van Bavel.
U vindt er naast 20e eeuwse graven van de Bavelse bevolking ook enkele 16e en 17e eeuwse zerken en familiegraven van Bredase notabelen sinds 1842, waaronder dr. LFW van Cooth, aan wie Breda de ambachtsschool te danken heeft en naar wie daarom het Van Coothplein vernoemd werd.
Op deze plek staat al sinds 1316 een gebedshuis. Het kerkgebouw was sindsdien vaak het slachtoffer van oorlogsgeweld en diende als munitie opslagplaats voor de Spanjaarden tijdens 80jarige oorlog. Bij het Citadelmonument (Chassé) liggen de slachtoffers van de Belgische opstand begraven. Op dit grondgebied heeft zich dus een stukje van onze europese geschiedenis afgespeeld. Ook de Tweede Wereldoorlog ging niet ongemerkt voorbij.
Het huidige gebouw bevat vele bezienswaardigheden, o.a. gebrandschilderde ramen van Charles Eyck en een 12de/13de eeuws doopvont. De oude begraafplaats achter de kerk werd recent gerestaureerd en uitgebreid met nieuwe grafkelders en plaatsen om urnen bij te kunnen zetten.
Lees verder voor meer informatie
Beeldenexpositie 'Verbeelding in steen' van Ludovicus van Eijnatte in en om de Protestantse Laurentiuskerk Ginneken.
Voor het tiende jaar op rij, staan er nieuwe beelden van Ludovicus van Eijnatte in en rond de Protestantse Laurentiuskerk te Ginneken aan de Duivelsbruglaan.
Dit jaar zijn er vijf werken te zien. De ‘Kathedraal van de ziel’, ‘Bewogen – Onbewogen’, ‘Introspectie en ‘Vleugeldrager’. Daarnaast zijn er twee beelden die een vaste plek hebben gekregen op het Laurentiushof. De beelden zijn in arduin en binnen in de kerk staan twee ‘ Wordings’ in arduin met in het midden ‘Lichtwezens’ in albast.
Kom kijken hoe de beelden door het licht van de omringende hoge ramen van de kerk aangeraakt worden.
Tijdens het open monumentenweekend zijn de beelden dagelijks te bewonderen tussen 13.00 - 17.00.
Ben je niet in de gelegenheid om dat weekend te komen kijken? De beelden buiten zijn dagelijks te bezichtigen. De beelden in de kerk zijn toegankelijk op de zaterdagen in augustus en de eerste week van september van 13.30 – 16.30 uur
Cursisten van de cursus ‘ambachtelijk tekenen’ (Nieuwe Veste) exposeren in het koor van deze kerk. In het koor van de kerk hangen 10 tekeningen van het interieur van onze kerk. Deze tekeningen zijn gemaakt door cursisten van de cursus “Tekenen, een ambacht “ onder leiding van de docent Jos Thomassen. Deze cursus is een onderdeel van het programma aanbod Beeldend van De Nieuwe Veste.
Lees verder voor meer informatie.
Geïnspireerd door de Europese mode van die tijd, vindt u op het landgoed tuinen uit Frankrijk, Engeland en Duitsland.
Alleen de kasteeltuinen zijn open, het kasteel is niet te bezoeken.
Honden zijn op het landgoed niet toegestaan.
Kijk voor meer informatie over Bouvigne op www.landgoedbouvigne.nl
Midden in het prachtige dorp Ulvenhout ligt het rijksmonumentale Pekhoeve complex, een oude pachthoeve (vroegste vermelding 1590), bestaande uit het woonhuis met stal/hooizoler (gerestaureerd en herbestemd in 2015), de in 1981 opnieuw opgebouwde schuur (cultureel centrum), een karkooi en een bakhuis (gerestaureerd in 1997).
Dorpsstraat 92 (Ulvenhout) | Zaterdag en zondag 11.00 – 17.00 uurMuseum Paulus van Daesdonck is gevestigd in een Brabantse langgevelboerderij met dwarsdeel. Het is een gerestaureerd gemeentelijk monument uit 1903. Het museum heeft een permanente expositie over de samenleving van de dorpen rondom Breda met voorwerpen uit de eerste helft van de 20e eeuw. In de voormalige stal is er twee maal per jaar een wisseltentoonstelling over een onderwerp dat past in de historie van de streek.
Bezoek het museum of haal in het museum gratis de routebeschrijving van de Kapellenfietstocht op.
Heemkundekring Paulus van Daesdonck heeft voor de Open Monumentendagen een gratis fietstocht voor iedereen uitgezet. De fietstocht gaat langs o.a. de Kapellen van hun heemgebied, met mooie monumentale panden, en het prachtige buitengebied met zijn bossen en beken.
Lees verder voor meer informatie
Op deze locatie aan de Markendaalseweg kregen de kleuters vroeger les aan de Prinses Marijke School en voor lager onderwijs konden de kinderen naar de Prinses Juliana School.
Het gebouw is nu een verzamelplaats voor cultureel ondernemers zoals Dansgezelschap de Stilte, Lighthouse Studio, Showkorps Concento en Teater 77.
Lees verder voor meer informatie.
Tijdens de open monumentendagen van 11 en 12 september laten de kinderen van azc Gilze hun kunstwerken zien in Lighthouse Studio.
Kunst verbeeldt. Kinderen uit het azc Gilze hebben allemaal hun eigen verhaal te vertellen over hun vlucht naar Nederland en hoe het is om binnen een azc te wonen en naar school te gaan. De kinderen laten via een kunstvorm zien wie ze zijn, hoe ze zijn, wat ze willen, hoe ze hun leven zien. Samen met een kunstenaar hebben ze vorm gegeven aan een nieuw artistiek concept van hun persoonlijke verhaal.
Het eindproduct - het kunstwerk - geeft een andere kijk op hun leven dan de verhalen die we lezen in de media en een ander beeld van het leven in een azc. Het vertelt het verhaal van de jeugdigen zoals zij het zien, zoals zij willen dat het gezien wordt. Niet beschreven door een ander maar gevoed door de ervaring en inzicht van het kind, in samenwerking met de kunstenaar.
Ali was 14 jaar toen hij vorig jaar zelfmoord pleegde op het terrein van azc Gilze. Fatima, de jongere zus van Ali schreef in haar samenwerking met kunstenaar Claudette een heel persoonlijke brief. In de brief vertelt ze hoe het is om voortdurend op zoek te zijn naar een plek om het leven voort te kunnen zetten.
Lees verder voor meer informatie.
Ali was 14 jaar toen hij vorig jaar zelfmoord pleegde op het terrein van azc Gilze.
Slapen onder de sterren vond Ali ‘het mooiste wat er is’. Samen met de bewoners van azc Gilze enen de kunstenaars van De Vrolijkheid is speciaal voor Ali een sterrenhuis gebouwd. Ali’s Sterrenhuis is een zeshoekig kunstwerk waar één persoon tegelijk in kan zitten. Een plek voor jezelf waar je even aan de drukte kunt ontsnappen. Waar je ongezien kunt dromen, uitrusten, zingen, tekenen, muziek kunt maken, vrolijk of verdrietig kan zijn, schrijven, nadenken of gewoon door het glazen dak naar de lucht kijken.
Tijdens het open monumentenweekend zal Ali's Sterrenhuis op de locatie te bewonderen zijn onder de betoverende klanken van de harp. De harp wordt bespeeld door Fralalai die ook de titelsong van de film Elegy inspeelde.
Geniet van het optreden van Fralalai om 15:30 - 16:30 uur.
https://vrolijkheidgilze.cargo.site/AL-I-Negma-House-Ali-s-sterrenhuis
In en rondom Ali’s Sterrenhuis; het monument gemaakt ter nagedachtenis aan Ali G.
Ali’s Sterrenhuis staat in azc Gilze naast het huisje waar wekelijks workshops worden gegeven aan kinderen en bewoners. De kunstenaars van de Vrolijkheid hebben deze speciaal voor open monumentenweekend naar het plein voor Lighthouse verhuisd en geven dit weekend enkele workshops:
- Storytelling in animatie en dans
- Een muzikale ruimtereis met theatermuziek
- Beeldhouw mee aan een werk in uitvoering van Helene en Yasmeen
Sluit je aan bij De Wendelaars!
Neem even afstand van het hectisch dagelijks bestaan en open je ogen voor het onverwachte. Neem deel aan de ervaring en sta open voor nieuwe ontmoetingen.
De Catharinastraat (van oudsher de katerstraat) is een van de oudste straten van de stad. Een toegangsweg naar het kasteel, de kerk en het havenkwartier. Vanuit hier start een route langs verschillende gouden knooppunten door de stad.
Bewapend met wendelstok mag je verloren lopen in de stad. Op tien monumentale plaatsen liggen gouden belletjes verborgen bewaakt door gouden puntmutsen. Als je een belletje vind mag je deze aan je lint rijgen en meenemen op je wendelroute.
Meedoen aan de Wendelroute kan alleen op reservering! Lees verder voor meer details en tijden!
De informatiestand is zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur en is te vinden op de Grote Markt voor het Stadhuis.